Icon Icon Icon Icon

1 week zwanger

Een week zwanger… Bestaat dat eigenlijk? Nou ja en eigenlijk nee…De bevruchting, dus de échte start van de zwangerschap, vindt plaats in week 3. Benieuwd hoe het zit? Omdat je nooit precies weet wanneer de bevruchting heeft plaats gevonden, wordt bij het uitrekenen van de zwangerschapsduur de eerste dag van de laatste menstruatie aangehouden. Zodra je echt zwanger bent krijg je er gratis 2 weken bij. Nog een cadeautje dus! 

 

Je baby (baby? waar?)

Is een wens. Een droom. Een wonder. Een twinkeling in je ogen… Of misschien nog een ver-van-mijn-bed show. Feitelijk ben je nu nog niet zwanger, de bevruchting vindt pas over een paar weken plaats. Maar waarschijnlijk ben je er wel al in je hoofd mee bezig. Gelukkig kun je, ook zo vlak voor de bevruchting, nog heel wat doen om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Op dit moment liggen er in je baarmoeder al honderdduizenden onrijpe eicellen te wachten. Uit één daarvan ontstaat je baby, zodra er een spermacel in het eitje doordringt. Eigenlijk draag je je baby’tje nu dus al bij je! Is dat geen mooi idee? Benieuwd hoe het er tijdens de ovulatie in je baarmoeder uit ziet? Op dit fimpje kun je zien wat er in je lichaam gebeurt tijdens de ovulatie.

 

Jij 

Jij bent nu waarschijnlijk ongesteld. Wie weet voorlopig voor het laatst in heel veel maanden tijd. Het is handig om nu dus de agenda te pakken om te noteren wanneer je exact ongesteld bent geworden. Dit is namelijk de datum vanaf wanneer je je bevallingsdatum kunt gaan uitrekenen.

Het is ook een handige datum om je ovulatie te kunnen bepalen. Bij een menstruatieperiode van 28 dagen, tel je dus 14 dagen vanaf de eerste dag van het bloedverlies. Dan vind je ovulatie plaats en ben je het meest vruchtbaar. Ingewikkeld? Of heb je een onregelmatige menstruatie? Dan zijn er betrouwbare ovulatietesten te koop die aangeven wanneer je vruchtbaar bent. De testen adviseren om om de twee dagen over een staafje te plassen, zodat je het juiste moment niet mist.

Het zwanger worden duurt dus nog even. Maar als het straks raak is dan krijg je deze twee wachtweken gratis en voor niks cadeau! Nog wat feitjes over zwangerschappen:

-Een zwangerschap duurt gemiddeld 280 dagen.

-Een snelle rekensom leert dus: 40 weken (waarvan je er dus twee gratis en voor niks hebt bijgekregen).

-Je baarmoeder is nu zo groot als een stoofpeertje en weegt 100 gram. Aan het einde van de zwangerschap is dat een kilo.

 

Tip van de week:

Ook al ben je nog niet zwanger, begin toch met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje. Omdat je nooit exact weet wanneer de bevruchting heeft plaats gevonden, kun je al beginnen met het slikken van foliumzuur voordat je zwanger bent. Foliumzuur slik je tot en met de 10e week van je zwangerschap.

 

Hoe zit het dan met week 2 van de zwangerschap?

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.