Icon Icon Icon Icon

10 weken zwanger

10 weken zwanger: je baby to be groeit razendsnel en jij druk bent met (nadenken over) het brengen van het grote nieuws.

 

Je baby (4,5 cm en 5 gram)

Je baby weegt op dit moment 5 gram! Da’s nog helemaal niks… Toch is je baby nu al zo groot als een pruim! Of een speentje 🙂 (Dus bestel die gratis babybox, om een speentje van dichtbij te zien!) Ook al is je baby nog zo klein, alle belangrijke organen zijn nu gevormd en het hartje is bijna klaar. Op het hoofdje van je superkleine baby komen nu haartjes en op die kleine vingertjes en teentjes zelfs piepkleine nageltjes.

De meest kritische periode van je zwangerschap ligt nu dus achter jullie (ja, je kunt opgelucht adem halen!). Vanaf nu daalt de kans op een miskraam aanzienlijk. Bij zo’n nieuwe fase hoort ook een nieuwe naam. Daarom heet je baby vanaf deze week officieel foetus. Foetus betekent letterlijk ‘kleintje’. Het is eerste koosnaampje is dus een feit!

Sinds je baby een paar weken geleden is begonnen met bewegen, heeft hij de smaak te pakken. Die ieniemienie armpjes zwaaien vrolijk rond en die piepkleine beentjes trappen flink. Hij heeft zelfs al piepkleine enkeltjes en polsjes. Dat maakt het bewegen wel zo gemakkelijk.

 

Jij

Jij bent nu een kwart van de zwangerschap onderweg. Denkt misschien: nog 30 weken tot ik weer sushi en biefstuk mag eten?

Dat de meest kritische periode van de zwangerschap achter je ligt merk je ook aan je eigen lichaam. Bij de meeste vrouwen wordt de vermoeidheid minder en neemt de misselijkheid geleidelijk af. De piek zit als je 9 weken zwanger bent (gelukkig, vorige week dus!), bij de meeste vrouwen wordt het daarna beter. Blijf je nog wel misselijk? Raar maar waar: onderzoekers zeggen dat priklimonade (bij voorkeur met citroensmaak) met chips helpt! Het zoet met het zout kalmeert de zwangere maag.

Je hormonen laten je nog wel merken dat je zwanger bent. Ze stuiteren alle kanten op. Van huilbui naar buikpijn van het lachen. Uit onderzoek blijkt dat goed eten je emoties in bedwang kunnen houden. Groenten, fruit en noten eten helpt. Ga ook nog even door met het slikken van foliumzuur. Dat moet tot week 12.

Als je nog niet verteld hebt dat er een baby op komst is, ben je nu vast druk aan het nadenken over hoe je dat gaat doen.

Wat dacht je van:

Echofoto inlijsten of op een taart laten afdrukken

-Kindertoetje bij het eten

 -Schrijven van een vacature: ‘leuke opa en oma gezocht’

-Overhandig ze een uitnodiging voor een feestje op de uitgerekende datum

Leuk boek voor oma

Meer bijzondere manieren om te vertellen dat je zwanger bent lees je in het artikel: ideeën om te vertellen dat je zwanger bent. 
Gewicht:
Krijg je al een dikke buik? Dat komt nog niet direct door de baby. Door de zwangerschapshormonen zetten je darmen wat op, waardoor je buik dikker is. Vanaf week 12 gaat je gewicht echt toenemen door de zwangerschap.

Tip van de week:

Heb je erge last van bandenpijn? Helaas hoort dat bij zwanger zijn. Je baarmoeder groeit zo hard dat de banden waaraan hij vast zit, het soms niet kunnen bijbenen. Een buikband kan de pijn verlichten, net als rust nemen.

 

En dan nu… op naar week 11 van je zwangerschap!

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.