Icon Icon Icon Icon

11 weken zwanger

 11 weken zwanger: je kleine limoen-vormige marsmannetje gaat gelukkig steeds meer op een klein baby’tje te lijken.

limoen

 Je baby (5,5 cm en 10 gram)

Je baby is nu zo groot als een stevige limoen (maar gelukkig niet groen en nog lang niet zo rond). Alhoewel, groen? Hij lijkt wel een klein beetje op een marsmannetje. Zijn hoofdje is net zo groot als de rest van zijn lijfje. Geen zorgen, alle baby’tjes zien er met 11 weken zwangerschap zo uit.

Dat kleine marsmannetje is een druktemaker van jewelste in je buik. Hij draait, rolt, tolt en trapt dat het een lieve lust is. Hier voel je nu nog niks van, de meeste vrouwen voelen hun kindje pas na de 20 weken. Zeker bij een eerste zwangerschap.

Ook al is je baby met 11 weken nog piepklein: hij oefent al met gapen, zuigen en slikken. Essentieel om zichzelf na de geboorte straks in leven te kunnen houden. Hij plast ook al. In het vruchtwater. Nu hij kan slikken, drinkt hij dat dus ook op. Bah! Maar geen zorgen, zijn plasje is steriel en veilig. Het hoort er gewoon bij…

Onder zijn gesloten oogjes vormt deze week de iris. Je weet wel, het gekleurde deel van zijn oog. Voorlopig blijft die kleur blauw. Pas na de geboorte neemt de iris de echte kleur aan.

Nog een laatste bijzonder feitje? Ergens deze week gaat de placenta functioneren. Dat  betekent dat je baby jouw bloedbaan gaat delen.
Jij

Na deze week ben je eindelijk aan het einde van het eerste trimester van je zwangerschap. Gefeliciteerd! De beroerde weken zijn bijna voorbij. Bij veel vrouwen wordt het na deze week een stuk beter en vanaf de 16e week van je zwangerschap zijn de meeste klachten (voorlopig) voorbij.

Er verandert nu veel in je lichaam. Zo zijn je handen en voeten heerlijk warm. Dat komt door het extra bloed dat je nu al in je lichaam hebt. En heb je het gevoel dat je er als Pamela Anderson bij loopt? Inderdaad, je borsten kunnen behoorlijk groeien. Afwisselend koud en warm douchen verstevigt de huid en houdt de schade na de zwangerschap beperkt. Insmeren met vette crème helpt ook. Dat geldt ook voor je buik en je heupen. Ook hier geldt: goed vet houden helpt de schade van striae voorkomen. Crème van cacaoboter werkt in dit geval het beste.

Hoe zit het met je emoties deze week? Barst je al in huilen uit bij het kijken naar Sesamstraat? Dat is niet raar. Dat zijn de hormonen. De komende 29 weken zullen ze nog voor veel huil- en lachbuien zorgen. En zodra je baby geboren is, is niks meer hetzelfde. Dan huil je nog meer mee tijdens het kijken naar het Journaal…
Gewicht:
Bent al een kilo aangekomen. Tenminste, als je geen last hebt van misselijkheid (lucky you!) en dus gewoon eet.

Tip van de week:

Heb je nog geen kraamzorg geregeld? Doe dat dan nu! Hoe eerder je je in de zwangerschap inschrijft, hoe beter. Je bent dan verzekerd van hulp. Zeker in de grote steden is er soms beperkt plaats. Als je je dan te laat inschrijft ben je aangewezen op dure, particuliere zorg.

Je kunt ook nog de Blije Doos aanvragen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Gratis, voor niks, een doos vol met tijdschriften en allerlei handige en leuke hebbedingetjes voor als de baby geboren is. En ook de Felicitas Zwanger Box kun je gratis aanvragen, vol leuke spulletjes als speentjes en slabbetjes. Nog eentje om het af te leren: een handige zwangerschapsagenda!

Door naar week 12! Hét moment dat je het van de daken kunt schreeuwen: IK BEN ZWANGER! (als je dat al niet gedaan had natuurlijk). Er zijn genoeg bijzondere en grappige manieren om het nieuws te brengen.

 

 Reacties op deze pagina

Reactie door Mikki op 1 december 2016 om 14:23

Net de eerste echo gehad van baby nummer 3! Wie is er nog meer zover als ik?


Je moet ingelogd zijn om te posten.