Icon Icon Icon Icon

12 weken zwanger

12 weken zwanger: waarin je van de daken schreeuwt dat je zwanger bent!

 

Je baby (6,5 cm en 20 gram)

Met 6,5 cm is je schatje in je buik nu zo groot als een citroen. Maar ondanks zijn kleine formaat is je baby al bijna kant en klaar. In 12 weken tijd lijkt dat citroentje in je buik al bijna op een echte baby, van top tot teen. Wat er nu vooral moet gebeuren is opvetten en groeien. En dat doet hij goed: het gewicht van je baby is de afgelopen 18 dagen verdubbeld.

Er zijn nog meer spannende ontwikkelingen: je baby krijgt deze week stembanden! Waarmee hij later “MAMA!!” kan roepen (smelt…). Maar met 12 weken kan hij nog zoveel meer. We sommen een aantal trucjes op. Je baby kan nu:

*gapen

*grijpen en knijpen (in de navelstreng bijvoorbeeld)

*reageren op jouw bewegingen! Is dat even leuk? Zo kan je nu al ‘kiekeboe, waar is mijn hand?”  spelen met je kleine smurf.. uhh… citroen!

*fronsen

*glimlachen!

 

Jij

Jij kan nu aan iedereen die het horen wil vertellen dat die dikker wordende buik niet van het eten komt, maar omdat er een baby op komst is! Vanaf nu is het nieuws bekend, voor de hele wereld! Maak van de aankondiging een mooi moment.

Met 12 weken moet je je bloed laten prikken, om te kijken of je de rhesus-factor hebt. Maar je wordt ook getest op bijvoorbeeld geslachtsziekten.

Daarmee heb je meteen het meest vervelende gehad. Want vanaf nu breken de mooie weken aan! De zwangerschapskwaaltjes worden vanaf nu namelijk minder. Gelukkig maar! De misselijkheid neemt af en de trek neemt weer wat toe. De zorgen over een miskraam kun je hopelijk laten varen (toch? Wel doen hoor!).

Kortom, je kunt je gaan verdiepen in je zwangerschap! Er zijn ontzettend veel leuke en goede boeken te koop. Dit zijn wat mij betreft de beste boeken:

*Jouw zwangerschapsbijbel van Anne Deans (ook mijn bijbel, echt alles staat er in!)

*Zwanger door Anja de Grient Dreux

*Veilig zwanger door Beatrijs Smulders en Mariel Croon 

 

Gewicht:

Heel veel kom je in deze eerste periode nog niet aan. Maar is er afgelopen week toch een halve tot een hele kilo bijgekomen, dan is dat niet vreemd. Blijf wel goed je huid insmeren, het verkleint de kans op striae.

 

Tip van de week:

Grote kans dat je je gaat verdiepen in alle spullen die je voor de kleine spruit kunt kopen. Groot gelijk, er is ook zo veel leuks te vinden! Maar sommige dingen moet je gewoon aanschaffen. Zoals een wiegje bijvoorbeeld. Wat vind je mooier: klassiek of strak wit?

 

En dan nu…. op naar week 13 van je zwangerschap!

 Reacties op deze pagina

Reactie door Mikki op 25 november 2012 om 23:14

Hallo allemaal! Ik ben nu 12 weken zwanger en hoop eindelijk op een beetje genieten. Geen stress meer voor een miskraam en hopelijk minder misselijk! Hopelijk jullie ook!!


Je moet ingelogd zijn om te posten.