Icon Icon Icon Icon

13 weken zwanger

13 weken zwanger: waarin je een klein knuffeltje kunt aanschaffen, om een idee te hebben hoe groot je baby nu is!

 

Je baby (7,5 cm en 30 gram)

Met 13 weken is je baby nu net zo groot als het eerste knuffeltje dat je voor hem koopt. Is dat geen schattig idee? Dat kleine knuffeltje van je is nu heel druk bezig met groeien. Vooral de hersenen en de longen maken deze week een enorme spurt door.

Een mijlpaal deze week: het nekje is nu helemaal klaar. Het hoofdje kan alle kanten op. En op dat hoofdje krijgen de oren en de ogen nu een vaste plek. Wat een knap koppie!

Je baby’tje merkt al heel veel. Via voelorganen op de huid, vangt hij vibraties op. Zo kan hij toch op een bepaalde manier horen, ook al doen de oren het nog niet.

Nog meer feitjes over deze week:

*Benieuwd hoeveel vruchtwater je nu al hebt? Ongeveer een eierdopje…

*Het hartje slaat nu zo’n 140 tot 160 keer per minuut. Dat is twee keer zo snel als jouw hart.

*Je baby kan, als hij toevallig goed mikt, zijn duimpje in zijn mond stoppen en daarop zuigen. Reuze handig voor na de geboorte.

 

Jij

Het eerste trimester zit er op. En dus kan je nu echt opgelucht ademhalen. Zorgen maken om een miskraam hoeft nu echt niet meer. Sterker nog: neem zakdoekjes mee naar de verloskundige. Daar krijg je namelijk het hartje van je baby’tje te horen. Misschien pink je daarbij wel een traantje weg.

Misschien heb je al een buikje? Want dit zijn de ‘net niks weken’. Je oude, vertrouwde jeans passen niet meer en die te grote broek achterin de kast is misschien nog wat te groot. Met een elastiekje over je broeksknoop kun je je oude broek nog even blijven dragen, maar je kunt nu ook los gaan op de zwangerschapsmode.

Daarom: shop till you drop! Oftewel: je gaat deze week helemaal los in de winkel. Want die positiekleding mag er nu toch echt komen. Bij Prenatal koop je mooie kleding voor tijdens de zwangerschap. En misschien wil je al wat voor de baby kopen? Wat dacht je van een eerste rompertje? Goede rompertjes voor een zacht prijsje vind je bijvoorbeeld bij C&A. Of wat dacht je van een eerste knuffeltje? Zoals deze enorm grote knuffelbeer!

Lichamelijk gebeurt er nog steeds heel veel. Bekijk je borsten maar eens goed. Er ontstaan kleine bobbeltjes, die ook nog eens een chique naam hebben: de kliertjes van Montgomery. Niks om je zorgen over te maken, dat hoort allemaal bij een zwangerschap. Ook je huid verandert in de zwangerschap. Dat is positief: je hebt een blos en straalt! Maar het kan ook negatief uitpakken: tijdens de zwangerschap maak je meer pigment aan. En dus heb je, helaas… helaas… kans op een zwangerschapsmasker.

Gewicht:

Nu de misselijkheid voorbij is kun je last krijgen van vreetbuien (ja, je leest het goed). Let op wat  je eet. Een halve kilo per week aankomen mag in deze periode, maar let op dat het niet te veel wordt.

Tip van de week:

Ook al kan je er nog je hele zwangerschap over nadenken: wat is er leuker dan fantaseren over babynamen?

 

Doorgroeien naar week 14 van je zwangerschap!

 



Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.