Icon Icon Icon Icon

14 weken zwanger

14 weken zwanger: je baby is nu al ruim in gewicht verdubbelt en ook jij krijgt een buikje.

 

Je baby (9 cm en 60 gram)

Die aanstaande hummel van jou is nu 9 cm. En dat is net zo groot als een tennisbal. Valt er dan al iets te zien? Jazeker. Vanaf deze week is het geslacht op een echo te zien (maar de betrouwbaarheid laat soms nog te wensen over. Vandaar dat je bij de meeste plekken pas vanaf week 17/18 van je zwangerschap terecht kunt om dit te bekijken).

Nog even wachten dus. In de tussentijd dartelt je baby’tje vrolijk rond in zijn eigen subtropisch zwemparadijs. Hij neemt hooguit 10 minuten rust, daarna gaat je kleintje weer ‘on the move’.

Zijn gezichtje is af, inclusief dropneusje en pruilmondje. Met dat schattige mondje kan hij al op zijn piepkleine duimpje zuigen. En met dat handje kan hij ook al een vuistje maken, zo groot als een erwt. Waarmee hij ook al wat om zich heen slaat. Je snapt het al: je kleine houten Klaas is een kleine acrobaat geworden. Nog maar een paar weken en die buitelingen kun je voelen.

 

Jij

Vanaf nu zit je in het tweede trimester van je zwangerschap. Welkom! Dat betekent dat de gloriedagen zijn aangebroken. Je voelt je goed, beter, best! De komende weken zal je steeds meer energie krijgen en hebt stukken minder last van allerlei zwangerschapskwaaltjes.

Als je je best doet kun je nu zelf je baarmoeder voelen. Het voelt aan als een hard randje. Net onder je navel, dat nog wel.

In de tweede trimester wordt je langzaamaan steeds ronder… Misschien is het nu dan tijd voor zwangerschapskleding? Wil je daar nog niet aan, dan is een  elastiekje door de knoop van je broek ook een goede oplossing. Voor even, tenminste.

Het kan zijn dat je last krijgt van verstoppingen. Met dank aan de hormonen (jawel, daar zijn ze weer!) De oplossing? Meer water drinken en veel vezels eten. Succes is helaas niet gegarandeerd…

Heb je ook last van harde buiken en bandenpijn? Het is vaak een teken dat je te druk bent, neem dus wat gas terug. Een buikband helpt de pijn te verlichten, juist nu je buik zo hard groeit!
Gewicht:
Vanaf nu zal je een lichte stijging in je gewicht zien. Gaandeweg in de tweede trimester zal je steeds meer gewicht aankomen. Ook kun je last krijgen van brandend maagzuur. Wees voorzichtig met al te vet eten (denk aan gefrituurd eten) en pittig gekruid eten.

 

Tip van de week:

Nu je weer wat energie krijgt is het geen gek idee om voorzichtig wat te sporten. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap bleven bewegen een makkelijkere bevalling hadden en sneller herstelden na afloop. Doe het wel rustig aan en stop direct met sporten als je last krijgt van harde buiken.

 

En dan nu… op naar week 15 van je zwangerschap!

 

 Reacties op deze pagina

Reactie door Mikki op 16 december 2012 om 22:54

Hallo, zijn er meer zwangeren hier? Lijkt me gezellig om te kletsen. Ik heb deze week voor het eerst een zwangerschapsbroek aangedaan, dat zit stukken beter!


Je moet ingelogd zijn om te posten.