Icon Icon Icon Icon

15 weken zwanger

15 weken zwanger: je kleine stuiterbal krijgt haar aan alle kanten. Op zijn hoofd, donshaartjes over zijn lijf, maar ook piepkleine wenkbrauwtjes.

sinaasappel

Je baby (11 cm en 100 gram)

Je baby is nu zo groot als een sinaasappel. Heb je daar na die misselijke eerste maanden van je zwangerschap al trek in? Die lieve, kleine sinaasappel buitelt en tolt dat het een lieve lust is daarbinnen. En dat gaat de hele dag door, want slapen is er nog niet bij. Je baby houdt  hooguit 10 minuten even rust en stuitert dan weer vrolijk verder. Helaas voor jou voel je de komende paar weken nog helemaal niks van al dat gedraai en beweeg…

 

Benieuwd naar wat je baby nog meer kan met 15 weken? We sommen het even op.

  • Je baby kan al flink de hik hebben.
  • Hij kan al licht van donker onderscheiden. Als je met een zaklamp op je buik schijnt, zal hij dat zeker zien. Maar of hij daar blij van wordt?!
  • Hij heeft al wat haartjes op zijn hoofd. Smelt… En dat hoofdje wordt ook steeds ronder.
  • Krijgt ook al wenkbrauwtjes en nageltjes. (Tip: schrijf babynagelvijltjes op je babyuitzetlijst. Na de geboorte zijn ze vlijmscherp)
  • Trekt gekke bekken in je buik. Ja, echt waar!

 

Jij

Met 15 weken zwangerschap ben je waarschijnlijk niet meer misselijk. Dat is het goede nieuws. Maar vanfaf nu kun je last krijgen van gekke zwangerschapskwaaltjes, waar niemand je over verteld heeft. Nee, niemand! Dat is het slechte nieuws.
Tipje van de sluier?

-Bloedneuzen

-Bloedend tandvlees (het wordt wel erg bloederig allemaal)

-Gas, op alle mogelijke manieren.  Ok, laten we er geen doekjes om winden: boeren en winden dus

-Vergeetachtigheid (al de Blije Doos besteld bijvoorbeeld? Nee? Zie je nou!)

Dit alles met dank aan de hormonen, veroorzaakt door je zwangerschap. Progesteron is de naam van de boosdoener, die er voor zorgt dat alles in je zwangere lijf slapper wordt. Dus ook de bloedvaten, de darmen, je spijsvertering…alles! (dank u wel). Zelfs je hersenen gaan met dank aan deze Pro-nogwat langzamer werken, waardoor je vergeetachtig bent.

Nog iets positiefs te melden? Toch wel. Vanaf nu kun je veel zin krijgen in… sex! Heel veel zin, extreem veel zin. Kan, want er zijn genoeg vrouwen die er de rest van de zwangerschap niet aan moeten denken. Hoe dan ook, laat de dikke buik je niet tegen houden. Vrijen is niet schadelijk voor de baby (en nee, je baby merkt er niks van).

Gewicht:
Het kan zijn dat de verloskundige je gewicht bijhoudt. Doet ze dat niet, dan is het niet gek om zelf af en toe op de weegschaal te gaan staan (niet té vaak!). Op dit punt in je zwangerschap ben je gemiddeld zo’n 3 kilo aangekomen.

 

Tip van de week: 

Is je man/vriend/partner al gewend aan het feit dat er een baby op komst is? Soms heeft dat best even tijd nodig, de baby groeit immers niet in zijn buik. Ga er ontspannen mee om, dat gevoel komt heus vanzelf. Of laat hem er om lachen, met het boek van Kluun bijvoorbeeld: ‘Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’

 

En dan nu… op naar week 16 van je zwangerschap!

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.