Icon Icon Icon Icon

16 weken zwanger

16 weken zwanger: de week waarin je spruit zo zwaar is als een vleestomaat, maar met prachtig lange, slanke benen.

 

Je baby (15 cm en 120 gram)

Met 16 weken zwangerschap is je kleintje zo lang als een limonadeglas. Of de telefoon (niet je mobieltje). En zo stevig als een flinke vleestomaat. Die tomatoes-209772_640vergelijking is wel het beste, want je baby heeft ook dat heerlijke, rode kleurtje. Omdat er nog geen vetlaagje is (dat komt nog), zie je de bloedvaten goed. Dat zorgt weer voor de rode kleur.

Dat kleintje oefent ook al met ademhalen door wat vruchtwater in zijn longetjes te laten stromen en uit te persen. En in… en uit! En in…

Nog een mijlpaal deze week: je baby krijgt lange armen. Deze week zijn de benen eindelijk langer dan de armen! Niet heel raar als je bedenkt hoe hard die kleine groeit. Vanaf nu is dat zo’n 15 gram oer week. En dat is ontzettend veel als je maar 15 centimeter lang bent…

Je baby is nu ook bedekt met lanugo: zachte, kleine haartjes over het hele lijfje. Hierdoor blijft je baby lekker warm in al dat water.

 

Jij

Goed nieuws! De wc-bezoekjes om te plassen nemen af. Tijdelijk dan (sorry…). Dat komt omdat je baarmoeder nu te groot is om in het bekken te liggen en dus even niet meer op je blaas drukt.

Vanaf deze week kan je op sommige plekken al terecht om op een echo te kijken of het een jongetje of meisje wordt. Dat is erg vroeg, maar de apparatuur wordt steeds beter, waardoor er steeds meer te zien is. Toch laten de meeste echobureaus je pas vanaf 18 weken komen om het geslacht te laten bepalen. En wil je meer weten over mogelijke afwijkingen of handicaps? Dan moet je met 16 weken een vruchtwaterpunctie laten doen.

Het kan zijn dat je nu ontzettend moe bent. Check in dat geval of je bloedarmoede hebt, want door de zwangerschap heb je daar meer kans op. De meeste vrouwen zijn sowieso wat vermoeider als ze zwanger zijn. Slapen lukt vaak ook niet meer zo best. Daarom….

Tips om goed te slapen:

-Een warme beker melk met honing doet wonderen. Net als een warm bad voor het naar bed gaan.

-Ook in banaan schijnen stofjes te zitten waardoor je eerder slaapt.

-Zit je buik ‘s nachts in de weg? Met behulp van kussens kun je jezelf lekker innestelen. Leg een kussen in de rug of onder de buik en een kussen tussen de benen, dit haalt de druk van je buik weg. Veel zwangere vrouwen gebruiken hiervoor een borstvoedingskussen. 


Gewicht:

Met 16 weken zijn de meeste vrouwen zo’n 2 a 3 kilo aangekomen. Is het bij jou meer? Bespreek het dan met de verloskundige. Rond 4 maanden zwangerschap maken veel vrouwen een behoorlijke sprong qua gewicht. In één week een kilo er bij is dan niet raar. Dat is ook te zien aan je buik. Denk dus eens na over een goede zwangerschapsbroek. Dat zit heel comfortabel om je buik.

Tip van de week: 

Als je een zwangerschapscursus wilt gaan volgen, dan kun je je nu gaan oriënteren. Er zijn cursussen voor jou alleen, maar ook cursussen die je samen met je partner kan volgen. Er zijn ook genoeg leuke en goede boeken te koop die je informatie over je zwangerschap geven, zoals “1001 zwangerschapstips” van Michelle Kennedy.

 

En dan nu… op naar week 17 van je zwangerschap!Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.