Icon Icon Icon Icon

17 weken zwanger

17 weken zwanger. De week waarin je baby oefent met zuigen (handig voor de borst of de fles) en ademhalen (en in… en uit…).

 

Je baby (18 cm en 150 gram)

Je baby groeit hard deze weken en met 17 weken is hij al zo groot als een flinke mango. Ook zijn gewicht neemt hard toe, hij weegt al even zwaar als een pakje boter!

Vanaf nu krijgt je baby ein-du-luk… het langverwachte babyvet! Hij (of zij, dat weet je over een paar weken) wordt dus met de week ronder en knapper. Wen er maar aan, dat blijft de komende jaren nog zo en is bovendien heerlijk om te knuffelen.

Zijn oogjes zitten nog dicht, maar inmiddels kan je kleintje wel licht en donker onderscheiden. Met een zaklantaarn doe je ‘m, zeg maar, geen plezier… De slimmerd kan ook al jouw hartslag waarnemen. Het gebons van je hart is een geruststellend geluid voor hem. Dat zul je ook na de bevalling merken. Zodra je baby op je ligt en je hart hoort, kalmeert hij.

Je baby oefent  druk met ademen. Hoe dan, vraag je je misschien af. Met het vruchtwater! Je kleintje ademt gewoon vruchtwater in en uit. Dat helpt om de longen te laten groeien. Dat doet hij niet continue, maar als hij daar puf voor heeft.

 

Jij

Met 17 weken is er bij de meeste vrouwen wel een zwanger buikje te ontdekken. Bij sommige nog piepklein, bij andere al behoorlijk aanwezig. Hoe je buik eruit ziet hangt af van je eigen bouw, maar ook of het je eerste kindje is of niet. Bij een tweede zwangerschap (of derde, of vierde, of…) groeit je buik in het begin wat harder.

Hoe dan ook, waarschijnlijk voel je je al behoorlijk zwanger! Tijd dus voor de aanschaf van je allereerste echte zwangerschapsbroek.  Ook al kan een elastiekje door je broek misschien nog net, het is nu ook steeds leuker om met dat buikje te gaan pronken. Vooral Noppies heeft mooie broeken: modellen volgens de laatste mode (in alle kleuren!), spijkerbroeken, maar ook klassieke modellen.

Na vier maanden is je placenta volgroeid en daarmee breekt ook een nieuwe periode aan. Die volgroeide placenta gaat namelijk die oh zo fijne hormonen produceren. Progesteron is de naam (aangenaam kennis te maken), het hormoon dat voor heel wat kwaaltjes gaat zorgen.

Door de progesteron gaat alles bijvoorbeeld verslappen in je lijf. Reuze handig als er straks een baby uit moet, je bekken kunnen daardoor wijken (inderdaad, nu nog niet te veel over nadenken). Nu zorgt dit er voor dat je makkelijker een blessure oploopt. Je mag blijven sporten, dat is juist goed, maar doe het rustig aan. Zodra je harde buiken krijgt moet je stoppen.

Door dat hormoon kun je ook last krijgen van verstoppingen, omdat je darmen verslappen en dus minder hard werken. Goed drinken en vezels eten helpt.


Gewicht

Bent nu zo’n 2,5 tot 5 kilo aangekomen. En dat is goed! Je voelt je dus al een beetje zwanger, met dat steeds ronder wordende buikje. Blijf gezond eten en als dat een tijdje wat minder goed lukt overweeg dan een vitamine voor zwangere vrouwen.


Tip van de week:

Maak foto’s van je (nu nog platte) buik en hou dat gedurende je zwangerschap bij. Op internet kun je veel inspiratie op doen.

 

Vol energie (hopelijk) op naar week 18 van je zwangerschap!

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.