Icon Icon Icon Icon

18 weken zwanger

18 weken zwanger, het begin van de 5e maand van je zwangerschap. De week waarin je de beste zangeres van de wereld wordt door liedjes voor je kleine spruit te zingen.

 

Je baby (20 cm en 200 gram)

Je baby is nu zo groot als een stevige paprika. Daar houdt de vergelijking op, want je baby is op heel wat gewicht na, zo goed als kant en klaar.  De oortjes zitten nu, als laatste, ook op de juiste plek. Met die kleine oortjes kan hij steeds beter horen en jouw stem herkennen. Tijd dus om te gaan oefenen met het repertoire kinderliedjes. Of beter: slaapliedjes! Voor je kleine spruit (sorry… paprika) klinkt het nog wel alsof hij onder water naar je gezang luistert (en misschien is dat maar goed ook? Gelukkig heb je nog even om te oefenen).

Ook leuk om te weten (denk ik…): elke 45 minuten doet je baby’tje een plasje. En ja, dat komt in het vruchtwater terecht. En ja (we melden het al eerder, maar wellicht heb je het verdrongen), daar drinkt hij kleine beetjes van. Dat is heel normaal, niet schadelijk en eigenlijk heel nuttig voor zijn ontwikkeling.

Je baby is nog wel heel mager. Zijn bloedvaten kun je daardoor nog door zijn doorzichtige huidje zien. Zodra hij een laagje vet krijgt, verdwijnt dat. Met dat skinny lijfje heeft hij daarbinnen alle ruimte in je buik. Dus hij tolt, rolt en buitelt dat het een lieve lust is. Gelukkig blijft dat de komende weken van je zwangerschap nog even. Dus kan je baby al zijn gymnastiek-oefeningen blijven doen (waar hij weer groot en sterk van wordt).

 

Jij

Met 18 weken zwangerschap zie je er prachtig uit, met die glanzende haren en dat stralende huidje. De oorzaak? Je versnelde stofwisseling.

Er is nog meer versneld, namelijk je libido. Sex, hoor ik je denken? Ja sex! Met je libido komt het weer helemaal goe-oe-oed! Sex kan en mag gewoon in dit stadium van je zwangerschap, don’t worry. Merkt de kleine helemaal niks van!  Tenzij je placenta voor de baarmoedermond ligt, of als je last hebt van bloedingen, dan is met elkaar naar bed gaan absoluut uit den boze. Check voor de zekerheid met je eigen verloskundige.

Misschien vraag je je af wat dat geborrel en geplop in je buik is. Een aankomend buikgriepje? Te veel gegeten? Neehee… dat is je baby die baantjes trekt in zijn eigen subtropische zwemparadijs! Zeker als het niet je eerste kindje is, voel je nu misschien al iets bubbelen en ploppen in je buik. Voel je nog niks? Geen zorgen! Het kan tot de 24e week duren voordat je je kleintje voelt bewegen.

Vanaf nu kun je last hebben van harde buiken. Dat is niet ernstig, wel pijnlijk en een teken dat je rustig aan moet doen. Een buikband kan helpen. En vanaf nu krijg je…. HONGERRR!!! (en soms ook hele gekke eetgewoontes. De opmerking over augurken met slagroom komen niet zomaar uit de lucht vallen).
Gewicht

Vanaf nu kun je behoorlijk gaan aankomen. Een halve kilo per week is niet vreemd. Je baby groeit hard, maar ook het vruchtwater neemt toe.

 

Tip van de week: 

Als je last heb van je volle zware, zwangerschapsborsten (en laten we wel wezen, dat is niet altijd fijn) kan het helpen om een goede zwangerschapsbh te kopen. Dat klinkt misschien niet zo sexy, maar maak je geen zorgen: de zwangerschapslingerie van vandaag de dag is prachtig, vrouwelijk en verleidelijk (komt dat even goed uit, met die sexdrive!)

 

En dan nu… op naar week 19 van je zwangerschap!

 

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.