Icon Icon Icon Icon

2 weken zwanger

2 weken zwanger: van een baby is nog geen sprake, maar je lijf bereidt zich al voor op de marathonsessie die zwangerschap heet.

 

Je baby (baby? waar?)

Van een baby is nog geen sprake. Wat er nu is bestaat uit een eicel in jouw lichaam en een spermacel in die van de toekomstige vader. Wist je dat je op dit moment honderdduizenden (ik zeg: 100.000-en!) eicellen bij je draagt? Eén van die cellen is nu aan rijpen en zal zich deze week in tweeën delen. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Dat kun je van dichtbij bewonderen.

Het grappige is dus dat je (het begin van) je baby nu dus al bij je draagt. Is dat geen romantisch idee? Droom er maar bij weg, want voorlopig is je baby nog een wens, een droom, een wonder. Dus droom over de hoop… en misschien de vrees?

 

Jij 

Jij bent nu druk met het uitzoeken van een sexy lingeriesetje, het zoeken naar de kaarsen (onder in de kast!) en het inplannen van een spannende date met je partner. Klinkt dat gek? Nee hoor! Maak die baby making sex afspraak met je partner. Zo hou je het ook leuk als het zwanger worden even duurt.

Hoe dan ook, de periode waarin je verwoede pogingen doet om zwanger te worden is aangebroken. Want aan het einde van deze week heb je namelijk je eisprong! Daarom wat quick tips waaraan je kunt merken dat je een eisprong hebt (en dus linea recta naar de slaapkamer moet. Met partner ja…):

-Je afscheiding (PAS OP: nu volgt vieze praat) Je afscheiding wordt namelijk dunner, ziet er wat vlekkeriger (sommige noemen het ‘wolkig’) uit. En het belangrijkste: het plakt nu tussen je vingers, je kunt er draden mee trekken als een soort van lijm.

-Kunt een zeurderig gevoel in je onderbuik hebben. Zo’n 20 procent van de vrouwen voelt exact wanneer ze de eisprong heeft, blijkt uit onderzoek.

-Je lichaamstemperatuur is vlak voor je ovulatie het laagst. Zodra de ovulatie plaats vindt, stijgt je temperatuur een halve graad. Door te temperaturen kun je zo je ovulatie in de gaten houden.

-Je ruikt stukken beter. Dat is evolutionair zo bepaald. Ingewikkeld verhaal, maar het zorgt er voor dat je meer zin in sex krijgt (komt dat even goed uit!)

-Gelukkig bestaan er ook ovulatietesten.

 

Nu we het toch over zwanger worden hebben.. Slik je al foliumzuur? Ja, doet moet nu al! Dat verkleint namelijk de kans op een open ruggetje en je kunt het beste beginnen met slikken voor je zwanger bent. Stop dan gelijk ook met roken en drinken. Over 9 maanden in het kraambed is het pas weer tijd voor je eerste alcohol in de vorm van een glas champagne. Waar je dan maar een klein sipje van neemt (meer kun je na 9 maanden zwanger zijn waarschijnlijk niet aan…).

Gewicht:

Aan je gewicht is nu nog niks te merken. Probeer zo gezond mogelijk te leven, door gezond te eten met veel groenten en fruit. Het zorgt er voor dat je fit bent en dat verhoogt de kans op een zwangerschap. Maar het geeft je ook energie. Want geloof me: zwanger zijn is een aanslag op je lijf!

 

Tip van de week: 

Vlak voor en tijdens de eisprong ben je het meeste vruchtbaar. Om precies te kunnen bepalen wanneer je het beste zwanger kunt worden, kun je ovulatietesten gebruiken. Er zijn verschillende soorten te koop. De meeste vrouwen vinden de digitale test van Clear Blue het prettigst, omdat een smiley aangeeft of je vruchtbaar bent of niet. Geen gehannes dus met vage streepjes.

 

Op naar week 3 van je zwangerschap!

 



Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.