Icon Icon Icon Icon

20 weken zwanger

20 weken zwanger, halverwege de zwangerschap: de week van de echo! Is alles goed daarbinnen? En, als je het wilt weten… Worden het roze of blauwe muisjes?

galia meloen

Je baby (25 cm, 320 gram):

-Is zo groot als een galia-meloen (je weet wel, zo’n gele!)

-Is met zijn 25 centimeter qua lengte op de helft. De meeste baby’s zijn zo’n 50 centimeter bij de geboorte.

-Met 320 gram is je baby’tje nog een echte lichtgewicht. Je ziet het dus al: hij moet de komende maanden vooral in gewicht gaan toenemen. Gemiddeld weegt een baby bij de geboorte rond de 3300 gram (er moet dus nog 3 kilo bij).

-Doet zijn oogjes open en dicht.

-Zuigt af en toe op zijn mini-duimpje (verbaas je daar maar over, want eenmaal geboren kost het ze de grootste moeite).

-Heeft nog steeds de hik en trapt nog steeds dat het een lieve lust is. Als je al een baby hebt gekregen is de kans groot dat je dit al voelt. En misschien zelfs ziet als je plat op je rug gaat liggen!

-Drinkt al heel wat vruchtwater en maakt al wat meconium aan (je weet wel, van die vieze, plakkerige, inktzwarte poep waar geen billendoekje tegen opgewassen is).

-Beweegt zo’n 200 keer per dag.

 

Jij

-Krijgt deze weken de 20 weken echo. Spannend om te zien of alles goed is met je kleine uk.

-Hoort dan ook (als je dat wilt) of er een jongetje of een meisje in je buik zit. Oftewel: wordt de garderobe roze of blauw?

-Kan los gaan op de zwangerschapskleding. Want je broek bij elkaar houden met een elastiekje is zó jaren ’70…

-Geen geld voor een hele nieuwe garderobe? Leen of ruil met vriendinnen die al zwanger zijn geweest, of kijk eens op marktplaats.

-Kan ook los gaan op de babykleertjes, als je het geslacht gezien hebt met de 20 weken echo. Of anders lekker voor unisex gaan, ook dan zijn er prachtige pakjes te koop.

-En als je dan toch aan het shoppen bent, trakteer jezelf op een paar nieuwe schoenen. Zonder hak! En ruim. Je zult ze nodig hebben.

-Nu je gaat groeien (ja, letterlijk…) kun je ook last krijgen van striae. Bah…

-Of je krijgt een linea nigra. Een wat? Zo’n donker lijntje van je vagina naar je navel. No worries, dat hebben meer zwangere vrouwen (en verdwijnt weer na de bevalling).

 

Tip van de week:

De echo is de eerste foto van je baby. Zeker met 3D kan je een foto krijgen met het prachtige snoetje van je baby in beeld. Er zijn speciale fotolijstjes te koop om deze foto in te bewaren. Bijzonder voor later.

 

En dan nu… op naar week 21!

 

 Reacties op deze pagina

Reactie door Mikki op 29 januari 2013 om 10:40

Morgen de 20 weken echo. Spannend! Ben heel benieuwd wat het wordt en of alles goed is met de baby. Maak me daar soms wel zorgen over. Wie ook?


Je moet ingelogd zijn om te posten.