Icon Icon Icon Icon

3 weken zwanger

korretles zout3 weken zwanger: We have a winner! Uit al die miljoenen spermacellen bereikt er één jouw eicel. 

 

Je baby (is een minuscuul celletje, kleiner dan een korreltje zout)

Tussen de 140 en 500 miljoen spermacellen hebben een zwemwedstrijd gehouden wie het eerste bij jouw eicel is. Bij een gezonde man bereiken zo’n 100 a 200 miljoen van die sperma-visjes de finish, waarna er slechts eentje een vreugdedans doet.We have a winner! Deze spermacel dringt de eicel binnen en samen smelten ze tot één geheel. Kortom, nieuw leven ontstaat. Een grappig feitje: of je een jongetje of meisje krijgt ligt nu al vast. Jouw eicel is namelijk bevrucht met een mannelijke of vrouwelijke zaadcel.

Over 9 maanden is daar een prachtig roze baby’tje uitgegroeid, maar wat je nu hebt is een klompje cellen, iets kleiner dan een zoutkorreltje.  Wel heeft dit hoopje cellen al een zijn eerste officiële naam: zygote (aangenaam kennis te maken…). Het eerste koosnaampje in deze zwangerschap is dus een feit.

Dit is een kiemblaasje

Dit is een kiemblaasje

Deze lieve zygote houdt niet van stil zitten. Hersenen en ruggenmerg beginnen zich direct al te vormen. Rond de 5e dag na de bevruchting gaat het kiemblaasje (het wat?!Laten we het zo zeggen: iets wat over is van de spermacel) uit de eierschaal en kan het vruchtje zich gaan innestelen in de baarmoederwand.

Nog niet te snel juichen: 3 van de 4 keer gaat dat mis. Het eitje is wel bevrucht, maar nestelt zich niet in. Lukt het wel? Hoera, je bent zwanger!

 

Jij 

Jij telt de dagen misschien af. Het duurt nog ruim een week voor je kunt gaan testen of voordat je ongesteld had moeten worden. Aan je lichaam merk je misschien ook nog niet zo heel veel. Toch zijn het spannende dagen. Het zou zo maar kunnen zijn dat je zwanger bent! Testen kan nog niet, daarvoor moet je nog twee hele lange weken wachten.

Ook al voel je misschien nog niets en zie je er echt niet anders uit, in je lijf gebeurt wel al heel veel. Je lichaam maakt al flink wat zwangerschapshormonen aan om dat baby’tje in wording een veilige omgeving te kunnen bieden, zodat hij of zij hard kan groeien.

Van die hormonen (de namen zijn oestrogeen en progesteron) merk je nu nog niks. Maar oh man…. Ze zullen je de komende maanden nog verstelt doen staan!

Sommige vrouwen zeggen dat ze de innesteling kunnen voelen, als een soort van menstruatiepijn. Door de innesteling kun je zelfs wat bloed verliezen. Dat is niet iets om je zorgen over te maken. Het betekent niet dat de innesteling verkeerd verloopt. Wel kan het je op het verkeerde been zetten: word je ongesteld of niet? Nog even afwachten…

Gewicht:

Van gewichtstoename is nu nog geen sprake. Let wel alvast op wat je eet. Als je zwanger bent werkt je lichaam heel hard, door gezond te eten blijf je fit. En als je zwanger bent moet je sommige voedingsmiddelen laten staan. Better safe the sorry!

Tip van de week:

Stop in ieder geval met het verschonen van de kattenbak. Katten kunnen de ziekte toxoplasmose overdragen. Voor zwangere vrouwen is dat gevaarlijk: het kan leiden tot een miskraam of aangeboren afwijkingen. En let op je voeding. Nog niet gestart met het slikken van foliumzuur? Doe het dan nu alsnog!

 

Op naar week 4 van je zwangerschap, nog een weekje wachten en je kunt testen!

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.