Icon Icon Icon Icon

4 weken zwanger

4 weken zwanger: je baby  is al met het blote oog te zien! Maar ohh… wat duurt dat wachten lang!

 

Je baby (is nog steeds een minuscuul hoopje met cellen)

Op dit moment is je baby een klein klompje cellen dat ontzettend hard groeit. Zo hard, dat het na een week alweer aan een nieuwe prachtige naam toe is: blastocyst! Geloof me, de komende maanden vind je een mooiere naam voor je baby in de dop.Dat klompje cellen gaat volledig zijn eigen gang. Deze week verdeelt het zich in tweeën: het ene deel wordt later de placenta, uit de andere groeit je baby.

Ben ben je benieuwd hoe groot je baby’tje in wording nu is? Om precies te zijn zo groot als een punt (die je met een pen of potlood zet):  .

Piepklein dus, maar het goede nieuws: je kleine schattebout is al wel met het blote oog te zien!

 

Jij

De innesteling kan soms wat later plaats vinden, maar deze week is het hoe dan ook een feit: de innesteling heeft plaats gevonden. Vrouwen die hun lichaam er goed aanvoelen, kunnen dat soms voelen. Er kan zelfs een lichte bloeding plaats vinden. Daar kan je best even van schrikken, maar is meestal niks om je zorgen over te maken. Behalve rood, kan dat bloed ook wat roze of zelfs bruin zijn. Niets om van te schrikken. Hoogstens zet het je op het verkeerde been: zou je toch ongesteld worden?

Op dit moment zie je er niet zwanger uit, maar toch gebeurt er van alles in je lijf. Dat ‘van alles’  kan lijken op de eerste symptomen van een zwangerschap. Omdat je lichaam wel al zwangerschapshormonen aanmaakt, ook al is het nog in een lage dosis, kan het zo zijn dat je iets voelt. Best spannend dus, omdat je nog een week ‘moet’ wachten met testen. Hou je het echt niet zo lang uit?

Er zijn zwangerschapstesten op de markt die vanaf dit moment al kunnen vertellen of je zwanger bent. Maar denk daar goed over na. Een groot deel van de zwangerschappen in dit stadium wordt alsnog door het lichaam afgebroken, meestal omdat er iets niet goed is met de vrucht. De kans dat je dus ongesteld wordt is nog steeds groot.

Gewicht:

Ook nu valt er nog niks te merken op de weegschaal. Je gewicht neemt door de zwangerschap nog niet toe.

 

Tip van de week: 

Nog een week wachten tot je kan testen kan vreselijk lang duren. Maak jezelf niet gek. Ga leuke dingen doen, zodat de tijd sneller voorbij gaat. Bijvoorbeeld theeleuten met vriendinnen of naar de film. En blijf trouw je  foliumzuur slikken. (En van de kattenbak, het roken en drinken zijn we nog niet vergeten toch?)

 

Op naar week 5 van je zwangerschap!

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.