Icon Icon Icon Icon

5 weken zwanger

sesamzaadje 5 weken zwanger: de week dat je ein-du-luk kunt testen! En op zoek gaat naar een verloskundige.

 

 Je baby (2,5 mm groot en zo licht dat het gewicht niet te meten is)

Je baby is  nu zo groot als een sesamzaadje. En ergens heeft het ook iets van een sesamzaadje. Het bestaat uit een langwerpig buisje, met 3 kiemblaadjes. Als je benieuwd bent hoe groot een sesamzaadje ook alweer is: het is even groot als de komma die je met je toetsenbord typt. Zo dus: ,

In de eerste periode van de zwangerschap worden er grote sprongen gemaakt. Deze week worden de allereerste bloedcelletjes aangelegd. Reuze handig! Als je onder een microscoop zo kijken dan zou je zelfs zien dat dit sesamzaadje al iets wegheeft van een mieniemensje: met een hoofdje en een rompje.

Daarom is het deze week alweer tijd voor een (opnieuw) prachtige naam: gastrula (maar je mag je uk ook embryo noemen als je dat makkelijker vindt).

 

Jij

Jij houdt je deze week vooral bezig met de wc. Denkt: waar is die?! Je doet aan broekloeren. Aan wat? Aan broekloeren, zoals dat op zwangerschapsforums heet. Je checkt dan constant of je ongesteld bent geworden of niet. Kortom, je kunt testen of je zwanger bent!

Handige tip: gebruik hiervoor je ochtendurine (ook al hoeft dat bij de meeste testen niet meer), die is het meest geconcentreerd.

Best spannend, zo’n zwangerschapstest. Hoe reageert je als je plasje de test doet uitslaan? Blij, huilen, twijfelend… misschien alle 3 tegelijk… Tegelijk? Ja, door die fijne zwangerschapshormonen kunnen je emoties namelijk alle kanten uitvliegen. Ja, nu al! Er zijn heel veel zwangerschapstesten te koop. Digitale testen zijn prettig, omdat ze ook vertellen hoe lang je zwanger bent. Je kunt ze echter niet bewaren. De testen met een staafje wel. Spuit er wat haarlak op en het resultaat blijft voor altijd zichtbaar. Leuk voor later!

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Er gebeurt veel in je lichaam als je zwanger bent.  Zo gaat bijvoorbeeld je hartslag omhoog. En aan het einde van deze week (helaas…helaas) begint bij de meeste vrouwen de misselijkheid. Het is goed om je te realiseren dat alle vrouwen anders reageren op een zwangerschap en ook elke zwangerschap is ook weer anders. De een is van begin af aan misselijk en moe, de ander heeft nergens last van.

Gewicht:

Heel langzaamaan ga je wat in gewicht toenemen. Aan het einde van het eerste trimester (na 12 weken) zijn de meeste vrouwen gemiddeld zo’n 2,5 kilo aangekomen.

Tip van de week:

Nu je zwanger bent kun je ook uitrekenen wanneer je baby geboren gaat worden. Een datum die je de komende 9 maanden met je meedraagt.

Begin deze week ook met de zoektocht naar een goede verloskundige. Eentje waarbij je jezelf 9 maanden lang bloot durft te geven, aan wie je gênante en intieme vragen durft te stellen en die je vertrouwd bij het meest bijzondere moment van je leven: de geboorte van je kind (en ja, zulke verloskundigen bestaan!)

Zwanger? Hoera! We volgen je graag, op weg naar week 6!

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.