Icon Icon Icon Icon

6 weken zwanger

6 weken zwanger: de week waarin je een innige relatie met de wc opbouwt, maar ook de week dat je baby een gezichtje begint te krijgen. Soort van…

 

Je baby (5 mm lang en onmeetbaar licht)

Je baby is nu zo groot als een rijstkorrel. Om precies te zijn: een halve centimeter en ja, dat is net zo lang als een rijstkorrel. Niet dat hij daar op lijkt, met 6 weken zwanger ziet je baby er meer uit als een kikkervisje of gekromde boon. Klinkt onaantrekkelijk? Dan maken we het leuker! Je baby is vanaf nu goed met het blote oog te zien. Een aan het begin van deze week(op dag 21 of 22 om precies te zijn) gaat het hartje tikken: rikketik!

Vanaf deze week krijgt je baby ook een soort van gezichtje. Er zijn al vlekjes op het hoofdje te zien (of wat daar voor door gaat) die later de oogjes gaan vormen. Daarnaast ontstaan er superkleine oorschelpjes. En dus een soort van gezichtje (smelt). Benieuwd hoe dat er uit ziet? In dit filmpje kun je een baby van 6 weken in de baarmoeder zien.

 

Jij

Vanaf deze week slaat het bij de meeste vrouwen toe. Je bent misselijk, misselijk, misselijk…. (Zo niet: lucky you!) Ook de hormonen laten van zich horen: je humeur vliegt alle kanten op. Door die hormonen veranderen ook je borsten. En wel op de meest vreemde manieren: de tepel wordt donkerder, je borsten voelen zwaarder, blauwe aderen worden zichtbaar. En ze worden ontzettend groot. Pamela Anderson, here we come!

Het komt allemaal door de zwangerschapshormonen… Oestrogeen en progesteron zullen de komende maanden niet je beste vriendjes zijn. Als je erg moe bent of minder eet omdat je misselijk bent, kun je ook vitamine nemen speciaal voor zwangere vrouwen. Daar zit al foliumzuur in, die hoef je dan niet apart te slikken.

Voel je je misschien door al die klachten en die niet begrijpende blik van manlief wat eenzaam? Laat hem dan onderstaande tekst lezen.

Tip voor alle aanstaande papa’s en andere lieftallige wederhelften:

“Vreemd he, hoe je lieftallige vrouw in een door hormonen geregeerd wezen veranderd! Aan jou de ondankbare taak om haar de komende negen maanden te steunen, haar geklaag aan te horen, crackertje op bed te brengen (da’s een gratis tip tegen de misselijkheid) en de babykamer zo snel mogelijk op orde te brengen. Zwaar? Bij lange na niet bij wat je vrouw ondergaat. Dus stop met lezen en ga aan de slag!”

Gewicht:

Van echt aankomen is nu nog geen sprake. Door de misselijkheid kan het zelfs zijn dat je wat afvalt. Als het een klein beetje is, hoef je je geen zorgen te maken. Is het meer dan anderhalve kilo? Neem dan contact op met de verloskundige of huisarts.

Tip van de week:

Nu je zwanger bent is het leuk om een dagboek bij te houden. De komende maanden verandert je lijf en leven in rap tempo. Veel daarvan vergeet je weer als je het niet opschrijft.

 

Op naar week 7 van je zwangerschap!

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.