Icon Icon Icon Icon

7 weken zwanger

7 weken zwanger: waarin je begrijpt wat de moe van moeder betekent…

 

Je baby (alweer 1 cm groot! En nog steeds lichter dan een veertje)

Je baby is nu zo groot als een blauwe bes. Dat is nog heel klein, maar toch al 10.000 keer groter dan tijdens de bevruchting.  Deze eerste 3 maanden groeit je baby’tje het allerhardst. Maar ook daarna is stilzitten er niet bij. Het hartje klop inmiddels volop: zo’n 100 slagen per minuut.

Vorige week ontstond er al een soort van gezichtje, of iets wat daar op lijkt. Deze week komt daar een mondje in, met ook al een tongetje. Ook ontstaat het begin van de navelstreng, deze neemt later de functie van de dooierzak over. Uit die dooierzak krijgt je baby’tje nu nog alles wat hij nodig heeft: zuurstof en voeding.

 

Jij

Jij werkt hard aan je relatie met de wc. Je zit er heel vaak voor hele kleine plasjes, omdat je baarmoeder groeit en drukt op je blaas. Ook ‘s nachts. Of je rent naar de wc om ‘m van dichtbij te bekijken… Niet leuk! Als je door de misselijkheid slechter eet, kun je een vitaminepil voor zwangere vrouwen gebruiken. Kleine beetjes eten verdeelt over de hele dag, kan de misselijkheid wat minder heftig maken. En troost jezelf met de gedachte dat het met je kindje blijkbaar erg goed gaat.

Vanaf nu krijg je ook wat meer vaginale afscheiding (ja, er gebeurt een hoop in je lichaam!). Niks om je zorgen over te maken, tenzij het vreemd ruikt of er anders uitziet. Dan kun je het beste even een afspraak bij de huisarts maken.

Je hartslag wordt wat sneller, net als je stofwisseling. En nee, dat betekent niet dat je voor twee moet gaan eten. Echt niet. Tijdens de zwangerschap ben je wel bevattelijker voor bloedarmoede. Daarom doe je er goed aan om ijzerrijk voedsel te eten. Denk aan groene groenten en appelstroop (rood vlees is niet zo’n goed idee als je zwanger bent. Tenzij je het héél goed doorbakt).

Vraag je je af of je nog koffie en cola mag drinken? Lees dan onderstaande:

Tip voor alle zwangere koffieleuten: Een kopje koffie mag heus nu je zwanger bent. Let wel op de hoeveelheid koffie. Volgens sommige studies is het veilig om tot 4 koppen per dag te drinken, maar bespreek dit voor de zekerheid met je verloskundige.

En natuurlijk slik je foliumzuur. Nog niet mee begonnen omdat de zwangerschap als een verrassing kwam? No worries, begin er nu alsnog mee.
Gewicht:

We zeiden het net al: je hoeft echt niet voor twee te eten. In de eerste 12 weken van je zwangerschap is zo’n 100 extra calorieën per dag voldoende. Vliegen de kilo’s er dus aan? Dan moet je je eetgewoonten bekijken. Val je door de misselijkheid juist af? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Tip van de week:

Je kunt nu al bellen met de verloskundige om een afspraak te maken. De eerste afspraak is in principe als je 12 weken zwanger bent, maar veel verloskundigen laten je eerder komen om te kijken of alles in je buik goed gaat.

 

En dan nu? Naar week 8 van je zwangerschap!

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.