Icon Icon Icon Icon

8 weken zwanger

8 weken zwanger: je kleine kikkervisje krijgt elleboogjes en doet spontaan een vreugdedansje (waarna hij niet meer ophoudt met bewegen)

 

framboosJe baby (1 cm en zó licht, niet te meten)

Je baby is nu zo groot als een spruit. Maar omdat dat niet zo aantrekkelijk klinkt, houden we het op een framboos. Je baby groeit nu zo’n 1 millimeter per dag. En da’s ontzettend veel voor zo’n klein poppetje van 1 centimeter groot.

Dat poppetje heeft nu wel iets weg van een kikkervisje. Hij heeft namelijk een soort van zwemvliesjes tussen de ieniemienie vingertjes en teentjes. Maar daar houdt de vergelijking met je lieftallige spruitje niet op. Net als bij een kikkervisje zitten de ogen aan de zijkant en zijn ze volledig bedekt met een vlies van huid (no worry: dat verdwijnt!).

Deze week gebeurt er iets compleet nieuws: je framboosje gaat namelijk bewegen! En stil zitten is er dan niet meer bij.

Zijn ogen krijgen deze week een kleurtje: zwart-blauw. De oren verschijnen en het mondje is nu echt herkenbaar. En alsof dat nog niet genoeg is: je baby’tje krijgt nu ook elleboogjes! Waarmee hij dan weer heerlijk kan bewegen (want de komende maanden is bewegen zijn favoriete hobby).

 

Jij

Jij voelt nu wel duidelijk dat je zwanger bent. En je vraagt je af wie het fabeltje in de wereld heeft geholpen dat je alleen ‘s ochtends misselijk zou zijn. Weg met het woord ochtendmisselijkheid! Liggend in bed een crackertje eten (laten brengen dus door manlief) kan helpen. Onderzoekers zeggen ook dat prik met chips zou helpen. Geloof jij het?! Het zou komen door de combinatie van prik, met zout en vet. Andere tips die werken tegen de misselijkheid:

*Slaap zoveel mogelijk. Hoe uitgeruster je bent, hoe rustiger de maag.

*Drink veel water en thee. Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, versterkt dat het misselijke gevoel.

*Eet vaak kleine beetjes, soort van grazen dus. Begin de dag met een crackertje en blijf de hele dag door kleine beetjes eten. Hou het eten wel licht.

*Sommige zwangeren zweren bij gele vla tegen de misselijkheid.

De kans is groot dat je inmiddels buikpijn hebt. Dat komt door het groeien van de baarmoeder. Er staat daardoor een flinke spanning op de banden waar je baarmoeder aan vast zit en dat kan ontzettend pijnlijk zijn. Deze pijn kan ook uitstralen naar je heupen en onderrug. Een buikband helpt tegen de pijn.

Die groeiende baarmoeder zorgt er ook voor, dat je vaker naar de wc moet voor hele kleine plasjes. Ook ‘s nachts. Helaas, dat is één van de mindere kanten van zwanger zijn.

 

Gewicht:

Je kan inmiddels wat vocht gaan vasthouden, maar dat is op de weegschaal nauwelijks te zien. Voor nu geldt nog steeds: bij veel aankomen moet je kritisch kijken naar je voedingspatroon. En als je afvalt door de misselijkheid: trek aan de bel!

Tip van de week: 

Als je zwanger bent kun je de Blije Doos aanvragen. Gratis, voor niks, een doos vol met tijdschriften en allerlei handige en leuke hebbedingetjes voor als de baby geboren is. Denk aan luiers, slabbertjes, zalfjes… Ook de Felicitas Zwanger Box kun je gratis aanvragen. Ook deze zit vol leuke spulletjes als speentjes, rompertjes en kortingsbonnen. De inhoud van de dozen varieert, dus laat je verrassen!

En nu we toch bezig zijn met de gratis goodies: wat denk je van een handige zwangerschapsagenda? In deze zwangeragenda staan 144 pagina’s aan informatie over gezonde voeding, opmerkelijke weetjes, de ontwikkeling van je baby, tips, nuttige adressen en veel ruimte voor notities.

 

En dan nu… op naar week 9 van je zwangerschap!

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.