Icon Icon Icon Icon

9 weken zwanger

9 weken zwanger: Oren, ogen, puntje van zijn neus… Hoofd, schouders, knieën en nu zelfs teentjes!

 

Je baby (3cm en 3 gram)
Je baby is nu zo groot als een olijf (maar gelukkig niet groen). Ook deze week gaat hij driftig door met bewegen, maar daar voel je nog helemaal niks van. Hoe het komt dat hij nu zo veel beweegt? Hij krijgt gewrichten! Hele kleine kant en klare knietjes en elleboogjes. Is dat niet schattig?

Het kikkervisjes-uiterlijk is verdwenen. De zwemvliesjes zijn weg en vanaf nu zijn er echt 10 kleine vingertjes en 10 kleine teentjes te zien. Ook het staartje is verdwenen. Als je nu in je baarmoeder zou kunnen gluren zou je zien dat je baby’tje best veel weg heeft van een mienie mensje. En om het plaatje compleet te maken: ook de oortjes zijn klaar. Net als het puntje van zijn neusje…

Kortom: hoofd, schouders, knieën, teen.  Oren, ogen, puntje van zijn neus! Het eerste babyliedje is daar!


Jij

Je baarmoeder heeft al het formaat van een flinke sinaasappel! Deze is nu al 2 keer zo groot als tijdens de bevruchting. Kun je het al zien aan je buik dat je zwanger bent? Als het je eerste kind is waarschijnlijk niet. Bij de tweede (of derde) misschien al wel.

Veel vrouwen zijn nu nog steeds spuugmisselijk. Wat helpt zijn kleine, lichte hapjes eten gedurende de hele dag. En zorg dat je uitgerust bent en voldoende drinkt. Uit onderzoek blijkt dat priklimonade met citroensmaak in combinatie met een handje chips (ja je leest het goed!) helpt tegen de misselijkheid. Het proberen waard..

Met 9 weken zwangerschap verandert je reuk en smaak. Zo gek, je wordt al misselijk bij de gedachte aan hapjes die je eerst wél lekker vond. Nog meer vreemds: Je humeur schiet alle kanten op. Met dank aan die fijne zwangerschapshormonen, die er gelukkig wel voor zorgen dat je kindje hard groeit.

Vanaf deze week kun je voor het eerst naar de verloskundige. De “oude” afspraak was dat je pas met 12 weken voor het eerst naar de verloskundige gaat. Maar veel verloskundigen kiezen er voor om zwangere vrouwen eerder te zien, vaak rond de 9 a 10 weken van de zwangerschap.

Bij dat bezoek wordt je gedwongen (ja, je leest het goed!) om na te denken over zaken waar je je liever niet mee bezig houdt… Namelijk prenatale screening. Al vanaf deze week kun je het bloedonderzoek laten doen, om te kijken of je een verhoogd risico op een kindje met het Down Syndroom hebt. De aanvullende nekplooimeting vindt tussen week 11 en 14 plaats. Neem er de tijd voor om samen te beslissen of, en zo ja wat, je gaat screenen.

Gewicht:
Veel ben je nu nog niet aangekomen, alhoewel je misschien zelf wel ziet dat je buik wat opzwelt. Ben je inmiddels meer dan 3 kilo aangekomen? Dan eet je echt te veel. Tijdens de zwangerschap hoef je echt niet voor 2 te eten. Zo’n 100 calorieën extra per dag is voor nu voldoende.

Tip van de week:
Zin om je op een leuke manier met de zwangerschap bezig te houden? De boeken van Daphne Deckers zijn hilarisch en vooral in de eerste maanden van de zwangerschap een bron van herkenning.

Daarnaast is de tijd aangebroken om je te storten op alle gratis goody’s out there! Wat dacht je van de Blije Doos? Gratis een doos vol met tijdschriften en allerlei handige en leuke spulletjes voor als de baby geboren is. Denk aan luiers, slabbertjes, zalfjes… Ook de Felicitas Zwanger Box kun je gratis aanvragen. Ook deze zit vol leuke spulletjes. De inhoud van de dozen varieert, dus laat je verrassen!

En nu we toch bezig zijn met de gratis goodies: wat denk je van een handige zwangerschapsagenda? In deze zwangeragenda staan 144 pagina’s aan informatie over gezonde voeding, opmerkelijke weetjes, de ontwikkeling van je baby, tips, nuttige adressen en veel ruimte voor notities.

Door naar week 10 van je zwangerschap!Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.