Icon Icon Icon Icon

Begin bevalling

Voorweeen, oefenweeen, harde buiken. Je lijf kan heel wat wisselende signalen afgeven tijdens de zwangerschap. Maar hoe weet je nu of de bevalling begonnen is?

Als je er goed op let geeft je lichaam heel wat tekenen af dat het zo ver is: de bevalling begint! Maar zeker als je voor het eerst gaat bevallen, zijn die signalen bij lange na niet zo duidelijk. Je voelt op het einde van de zwangerschap sowieso heel wat pijntjes, dus wanneer is het nou een wee, een harde buik of gewoon een zwangerschapskwaaltje?

 

De allereerste symptomen dat de bevalling is begonnen op een rij:

-diarree

-verliezen van de slijmprop. De slijmprop bestaat uit veel slijm, met wat strepen bloed.

-samentrekkingen van je baarmoeder, die heftiger worden als je loopt

-verstrijken van de baarmoedermond (je kan aan de verloskundige vragen of ze wilt meten… ja, dat gaat inwendig)

-tekenen, oftewel het verliezen van slijmerig bloed

-misselijk

Maar let op, na deze allereerste symptomen kan de bevalling ook weer stil vallen. Sommige vrouwen verliezen bijvoorbeeld hun slijmprop een paar weken voor de baby geboren wordt. In ieder geval geven deze signalen aan dat je lichaam en de baby er klaar voor zijn en dat je baarmoeder aan het werk is om de baby geboren te laten worden. Het is dan wachten tot het echt zo ver is. Het goede nieuws van dit alles: het voorwerk is meestal niet voor niks. Soms levert het je zelfs al wat centimeters ontsluiting op.

 

Maar wanneer zet de bevalling nu echt door? 

De bevalling is begonnen als:

-Je baarmoeder trekt samen. Als je gaat liggen of onder de douche gaat, zwakt het niet af.

-In het begin komen deze samentrekkingen om de 20 a 30 minuten en voelt het aan als een soort van menstruatiepijn.

-Samentrekkingen komen regelmatig, er zit telkens dezelfde tijd tussen. Langzaamaan wordt de tijd tussen de weeen korter, maar je zult merken dat er een regelmaat in zit.

-Weeen voelen als een golf. Het zet aan, klimt naar een piek en zwakt weer af. Meet de tijd tussen de weeen. Je buik wordt hierbij ook hard.

-Je vliezen breken. Je moet dan binnen 24 uur bevallen, in sommige gevallen mag het 48 uur duren. Vruchtwater ruikt zoetig. Vang bij twijfel wat op en laat het aan je verloskundige zien.

 

Als de weeen om de 3 a 4 minuten komen, moet je de verloskundige bellen. Is het je tweede kindje dan kun je al eerder bellen. Het is goed om dit al eerder met de verloskundige te bespreken. Samen kunnen jullie kijken wat het beste moment is om te bellen, op basis van je vorige ervaringen.

Lees meer: hoe verloopt de bevalling verder?

 

 

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.