Icon Icon Icon Icon

Pijnbestrijding

Het wordt gelukkig steeds meer geaccepteerd in Nederland: bevallen met pijnbestrijding. Want of je nu voor of tegen bent: waar het om gaat is dat je als vrouw zelf mag kiezen hoe je wilt bevallen. Welke soorten pijnbestrijding er zijn, zetten we voor je op een rij.

Of het nu je eerste of je vijfde kind is: een bevalling is spannend. Je kunt er zelfs behoorlijk angstig voor zijn en opzien tegen de weeen en het persen. Gelukkig kun je sinds een aantal jaar in Nederland pijnbestrijding krijgen.

De pijn tijdens de bevalling ontstaat omdat de baarmoeder verkrampt en samentrekt. Deze pijn komt in golven, het zwelt aan tot een piek en zwakt weer af. In het begin zijn de weeen kort en de tijd tussen de weeen lang. Hoe verder je in de bevalling komt, hoe sneller de weeen elkaar gaan opvolgen en de wee langer duren.

Wordt de pijn te heftig, dan kun je overgaan tot pijnbestrijding. Het is goed om je te realiseren dat je daarvoor wel in het ziekenhuis moet bevallen.

Ruggenprik

De ruggenprik is de meest bekende vorm van pijnbestrijding. Bij een ruggenprik wordt je onderlichaam verdoofd. Met een slangetje en een katheter wordt de verdovingsvloeistof binnen gebracht. Omdat het een half uur tot een uur duurt voordat de ruggenprik is gezet en gaat werken, kan deze alleen gezet worden als de ontsluiting nog niet te ver is.

Voordelen: Je voelt de weeen niet meer.
Nadelen: 5 procent van de vrouwen voelt nog wel in meer of mindere mate pijn. De bevalling duurt vaak langer, waardoor de kans op complicaties toeneemt.

Pethidine

Dit middel krijg je met een injectie toegediend. Het is eigenlijk een heel sterke, morfine-achtige pijnstiller.

Voordelen: Je voelt de weeen veel minder en het is makkelijk toe te dienen.
Nadelen: Je kunt er slaperig van worden. De pethidine kan ook je baby bereiken, die daar dan ook slaperig van kan worden. Dat kan weer problemen met voeden opleveren, omdat de baby te slaperig is om te drinken.

Lachgas

Lachgas is een mengsel van distikstofoxide, een moeilijk woord voor lachgas, en zuurstof. Dit wordt tijdens de bevalling door middel van een kapje ingeademd.

Voordelen: Makkelijk toe te dienen, zonder spuiten en prikken. Het heeft geen bijwerkingen voor het kind en vertraagt de bevalling niet.
Nadelen: Je wordt er slaperig en lacherig van. Je kunt er ook misselijk van worden en zelfs van gaan overgeven.

Morfinepompje (ook wel bekend als Remifentanil)

Deze pijnstiller krijg je door middel van een infuus. Er zit ook een pompje aan, waarmee je jezelf nog extra pijnstilling kunt toedienen. Het pompje is zo afgesteld dat je nooit te veel kunt krijgen.

Voordelen: Het werkt snel en is ook snel weer uitgewerkt. Door het pompje heb je zelf ook het gevoel iets tegen de pijn te kunnen doen.
Nadelen: Je moet er naar vragen en niet alle ziekenhuizen gebruiken het. Ook werkt het niet goed genoeg bij iedere vrouw.

 



Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.