Icon Icon Icon Icon

Verloop bevalling

Vanaf de 37e week van de zwangerschap zit je er klaar voor. De bevalling kan elk moment beginnen! Geen een bevalling is hetzelfde, toch doorlopen alle bevallingen dezelfde stadia. Voor jezelf is dat best handig om te weten.

Als de bevalling eenmaal echt begonnen is, geef je lijf heel wat signalen af. In het begin zul je twijfelen: is dit het echte werk? Maar zodra je de regelmaat in de weeen herkent, weet je dat de bevalling echt begonnen is.

Zoveel vrouwen, zoveel bevallingen. Toch doorlopen ze allemaal dezelfde stadia. Het kan een geruststellende gedachte zijn als je die fases herkent.

Het begin

Er is geen standaard begin van een bevalling. Bij de ene vrouw breken de vliezen, bij de andere vrouw rommelt het een tijdje en weer een ander zit direct volop in de weeen. Hoe dan ook, op een gegeven moment heb je weeen. Maar hoe herken je die?

Een echte wee voelt aan als een golf. De pijn zwelt aan naar een piek, waarna de pijn weer zakt. Er zit regelmaat in de tijd tussen de weeen en de pijn zakt niet als je gaat liggen of een warm bad neemt. De echte ontsluitingsweeen zijn pijnlijk en je zult direct het verschil herkennen tussen de voorweeen en het echte werk.

Zodra er regelmaat in de weeen zit, gaat je baarmoeder ontsluiten. De weeen duren dan ongeveer een minuut en globaal kun je stellen dat je bij een eerste bevalling (dus van je eerste kindje) een uur weeen nodig hebt voor een centimeter ontsluiting. Bij een tweede (of derde, of vierde…) gaat het veel vlugger.

Vanaf zo’n 5 a 6 centimeter zullen de weeen elkaar sneller gaan opvolgen en gaat het ontsluiten sneller. Vanaf een centimeter of 8 a 9 zijn de weeen behoorlijk heftig. Vrouwen kunnen dan in paniek raken door de pijn. Dat gevoel kan beangstigend zijn, maar zodra dit gevoel je overvalt zul je snel kunnen gaan persen. Het is het teken van je lijf dat het bijna zo ver is.

De geboorte

Na de ontsluitingsweeen volgen de persweeen. De meningen daarvoor verschillen enorm. Sommige vrouwen vinden het fijn dat ze iets kunnen doen en tegen de pijn in kunnen drukken. Andere vrouwen vinden deze weeen vervelender dan de ontsluitingsweeen. Een ding is zeker: zodra je mag gaan persen is je baby er bijna!

Is het je eerste baby dan duurt het persen maximaal 2 uur, maar de meeste vrouwen zijn een uurtje bezig. Is het je tweede kindje dan gaat het veel sneller. Zodra het hoofdje geboren gaat worden, moet je heel even wachten. Dit is een vervelend en branderig gevoel, omdat het hoofdje ‘staat’. Door even te wachten en niet verder te persen kan je vagina goed doorbloeden en is de kans op inscheuren klein.

En dan is het zo ver: je baby is geboren! Als alles goed verlopen is krijg je je kleintje direct in je armen. Heerlijk bloot op bloot.

De placenta moet dan nog geboren worden, maar omdat je zo in je baby’tje opgaat heb je kans dat dit langs je heen gaat.

Kortom: geniet van je baby!

 

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.