Icon Icon Icon Icon

10 tips om snel zwanger te worden

De meeste stellen zijn wel even bezig om zwanger te worden. Zelfs de meest gezonde mensen hebben een kans van 20 procent (1 op 5 dus) om per ovulatie in verwachting te raken. Gelukkig kun je je kansen vergroten met deze tips!

Jullie willen graag een kindje en wel nu! In de praktijk ben je zo een half jaar bezig en zelfs als het een jaartje duurt is er in de meeste gevallen niets bijzonders aan de hand. Gelukkig kun je je vruchtbaarheid vergroten met deze simpele tips.

 • Om de dag
  Om de dag met elkaar vrijen, daar gaat het om. Drie keer per week dus. Met die regelmaat is de kwaliteit van zijn zaad het meest optimaal. En door telkens een dag over te slaan hoef je ook niet na te denken over je ovulatie. Die is zo niet te missen.
 • Let op je gewicht
  Als je te zwaar bent heeft dat gevolgen voor je vruchtbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat je vruchtbaarheid 4 procent daalt per BMI-punt boven de 29. Een gezond gewicht heeft een BMI tussen de 19 en 24,9. Is je gewicht boven de 25 BMI-punten dan ben je te zwaar, vanaf 30 spreekt men van obesitas. Te dun is ook niet goed, omdat dit in veel gevallen gevolgen heeft voor je ovulatie. Deze wordt onregelmatig of verdwijnt zelfs helemaal.zwanger worden
 • Let ook op zijn gewicht
  Jazeker! Als vrouw ben je niet de enige die op haar gewicht moet letten als je graag zwanger wilt worden. Ook het mannelijk gewicht is van invloed. Uit onderzoek blijkt dat mannen die te zwaar zijn slechter zaad produceren.
 • Beperk je koffie inname
  De wetenschap is het er niet over eens hoevéél koffie van invloed is op je vruchtbaarheid, maar dat er een link is is zeker. Dat blijkt uit onderzoek naar koffie gebruik tijdens ivf-behandelingen. Hoe minder koffie, hoe beter de ivf aansloeg. Sommige claims beweren zelfs dat je vruchtbaarheid daalt met 29 procent als je meer dan drie a vier koppen koffie per dag drinkt! Dit is ook de grens die zwangere vrouwen moet aanhouden, dus in het kader van better safe then sorry: hou je aan die vier koppen koffie per dag.
 • Hou je ovulatie in de gaten
  De 48 uur voor de ovulatie ben je het meest vruchtbaar, omdat sperma langer in leven blijft dan een eicel. Gezond sperma leeft 48 uur of langer, een eicel is na 24 uur op. Sommige vrouwen voelen hun ovulatie aan, maar als je het zeker wilt weten kun je een ovulatietest gebruiken. Als deze vanaf je laatste menstruatie om de twee dagen gebruikt, kun je je ovulatie exact bepalen. Overigens geeft je afscheiding ook aan dat je ovulatie er aan zit te komen. Deze wordt dikker en plakkeriger, als een soort van lijm.
 • Gebruik geen glijmiddel
  Van glijmiddel is bekend dat het schadelijk is voor sperma. Sommige merken doden zelfs de zaadjes, waardoor de kans om zwanger te worden verkeken is. Ook vaseline kun je beter niet gebruiken.
 • Eet gezond
  Hoe gezonder je leeft, hoe groter de kans dat je snel zwanger wordt. Eet daarom veel vers fruit en groenten. Fruit met flavonoiden helpt bij het beschermen tegen schadelijke stoffen. Dit vind je in blauwe bessen, kersen, pruimen en tomaten. Let ook op dat je voldoende ijzer inneemt. Dit vind je onder andere in spinazie, broccoli en appelstroop. En heb je (of je partner) behoefte aan voedsel dat het libido verhoogt? Eet dan bananen, knoflook, oesters, amandelen en avocado’s.
 • Vermijd stress
  Ook van stress is bekend dat het invloed heeft op je vruchtbaarheid. Geen wonder dus dat je zoveel verhalen hoort van mensen die tijdens de vakantie zwanger zijn geraakt.
 • Geniet van de sex
  Hoe prettiger het vrijen samen is, hoe groter de kans om zwanger te worden. Maak er in ieder geval zo min mogelijk een vervelend, verplicht nummer van. De juiste positie bij het vrijen kan helpen. Zo is de standaard missionarissen houding (man boven en vrouw onder) de beste houding om je kansen te vergroten. Blijf na het vrijen ook nog even liggen, zodat het sperma in de baarmoeder blijft. Sommige vrouwen gebruiken zelfs een kussentje onder de billen, om zo de houding nog te verbeteren. Of het echt helpt is niet bekend, maar baat het niet dan schaadt het niet.
 • Roken en alcohol
  Mocht je toch nog twijfelen: roken en alcohol zijn schadelijk voor het ongeboren kind. Zo verhoogt het de kans op een miskraam. Maar roken en zelfs meeroken heeft ook invloed op je vruchtbaarheid, die daalt met maar liefst 33 procent! Dit geldt ook voor de mannen. Ook alcohol vermindert je vruchtbaarheid, maar het is vooral schadelijk is als je net zwanger bent.


Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.