Icon Icon Icon Icon

De juiste babynaam

Altijd lastig, het zoeken naar dé babynaam. Je wilt natuurlijk een mooie naam, waar je kind later zelf ook trots op is. Kortom: de juiste naam. Dat is op zich al een uitdaging, maar het is nog lastiger om een naam te vinden die jullie allebei leuk vinden. Hoe pak je dat aan?

-Begin ruim op tijd. Dat klinkt misschien vreemd, het lijkt immers of je maanden de tijd hebt om een naam te kiezen. Maar je zult zien dat er behoorlijk wat tijd gaat zitten in het vinden van een naam die jullie allebei mooi vinden. Inderdaad: allebei! Want jij kan al snel een naam gevonden hebben (of al eeuwen mee in gedachten rondlopen), dat wil niet zeggen dat manlief de naam ook kan pruimen.

Maar wanneer is op tijd? Vanaf 37 weken mag je bevallen en je hebt ook nog tijd nodig om een geboortekaartje uit te kiezen… Idealiter heb je dus de naam rond de 34 weken gekozen.

– Ga er samen voor zitten. Pak desnoods de agenda’s om van te voren een afspraak te prikken. Dat klinkt serieus, maar een leuke naam bedenk je niet tussen neus en lippen door. Leg de hoorn naast de haak, zet de televisie uit en schenk een lekker (alcoholvrij) glaasje in.

– Spreek af waar een naam aan moet voldoen, bijvoorbeeld:

  1. Wil je wel of niet vernoemen?
  2. Hou je van oud Hollandsche namen of ga je juist voor een Engelse naam?
  3. Hoe erg vind je het als een naam populair is?
  4. Vind je een unisex-naam een probleem?
  5. Hou je van lang of kort?
  6. Moet de naam een mooie betekenis hebben?
  7. Willen jullie een tweede, derde of zelfs vierde naam?
  8. Enne… wiens achternaam krijgt jullie kind?

– Maak daarna allebei een lijstje met je tien favoriete namen.

– Discussieer over jullie lijstje. Misschien zit er een naam tussen waarmee jullie allebei een klik hebben, maar waarschijnlijk is dat nog niet het geval. Geen probleem, je hebt nog tijd.

– Brainstorm verder over de namen die jullie gekozen hebben. Je zult zien dat je samen op nieuwe ideeën komt en uiteindelijk dé naam vindt. Wil je meer inspiratie opdoen? Kijk ook eens in tijdschriften over ouderschap, kijk op websites van verloskundigen of schrijf meer op fora over zwangerschap. Hier vliegen de babynamen je om de oren!

-Heb je de naam gevonden? Fijn! Maar hoe klinkt ‘ ie in combinatie met de achternaam? Wat zijn de initialen? Want laten we wel wezen: niemand wordt blij van afkortingen als W.C. of S.B.S.

 

Extra tips: 

-Inspiratie opdoen? Neem eens een kijkje op www.voornamelijk.nl, een blog met alle laatste nieuwtjes en trends op namengebied.

-Gebruik een namenboek.

-De SVB (Sociale Verzekeringsbank) houdt elk jaar bij hoeveel kinderen dezelfde naam krijgen. Zo krijg je een goed idée hoe populair de door jou gekozen naam is.


 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.