Icon Icon Icon Icon

Tips om je vruchtbaarheid te verbeteren

Als je zwanger probeert te worden, vraag je je misschien af hoe het met je eigen vruchtbaarheid zit. En of je iets kunt doen om die te verbeteren. Jazeker, dat kan! Met de volgende tips verbeter je niet alleen jouw vruchtbaarheid, maar ook die van je partner. En neemt de kans op een zwangerschap dus toe.

Hoe oud je ook bent, de kans is groot dat je nog het één en ander kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Hoe gezonder je bent, hoe vruchtbaarder je bent. Een open deur? Zeker, maar wel de realiteit.

Slaap voldoende

Als je een druk leven leidt, schiet slaap er vaak bij in. Toch is goed slapen enorm belangrijk. Het zorgt ervoor dat je hormonaal weer in balans komt en je lichaam herstelt van de afgelopen dag. En laten die twee dingen nou ontzettend belangrijk zijn om zwanger te kunnen worden. Extra tip: Van warme melk met honing wordt je slaperig. Ook in een banaan zitten stofjes waar je soezig van wordt.

Stop met roken en drinken

Door het gebruiken van nicotine en alcohol neemt je vruchtbaarheid af. Als je hier mee stopt, neemt de kans op een zwangerschap dus toe. Dat geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man! Ook je partner doet er dus goed aan om het glaasje wijn of bier en de sigaretten te laten staan.

Gezond gewicht

Bij overgewicht (een BMI hoger dan 30) én bij ondergewicht (een BMI lager dan 18) ben je minder vruchtbaar. Omgekeerd geldt dat als je een gezond gewicht hebt, je vruchtbaarder bent. Vrouwen met een BMI van rond de 25 schijnen het meest vruchtbaar te zijn. Ook voor de man geldt: hoe gezonder zijn gewicht, hoe beter de kwaliteit van zijn sperma. Bij mannen met overgewicht neemt de vruchtbaarheid af.

Minder stress

Hoe relaxter je bent, hoe makkelijker je zwanger wordt. Uit onderzoek is ook gebleken dat stress de kans op een zwangerschap verkleint. Zorg dus voor ontspanning.

Beperk de koffie

De wetenschap is het er niet over eens hoeveel koffie van invloed is op je vruchtbaarheid, maar dat er een link is is zeker. Dat blijkt uit onderzoek naar koffie gebruik tijdens ivf-behandelingen. Hoe minder koffie, hoe beter de ivf aansloeg. Sommige claims beweren zelfs dat je vruchtbaarheid daalt met 29 procent als je meer dan drie a vier koppen koffie per dag drinkt! Dit is ook de grens die zwangere vrouwen moet aanhouden, dus in het kader van better safe then sorry: hou je aan die vier koppen koffie per dag.

Eet groenten en fruit

Hoe gezonder je leeft, hoe groter de kans dat je snel zwanger wordt. Eet daarom veel vers fruit en groenten. Fruit met flavonoiden helpt bij het beschermen tegen schadelijke stoffen. Dit vind je in blauwe bessen, kersen, pruimen en tomaten. Let ook op dat je voldoende ijzer inneemt. Dit vind je onder andere in spinazie, broccoli en appelstroop. En heb je (of je partner) behoefte aan voedsel dat het libido verhoogt? Eet dan bananen, knoflook, oesters, amandelen en avocado’s.

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.