Icon Icon Icon Icon

Voeding

Eten tijdens de zwangerschap… dat kan soms best ingewikkeld zijn! Wat mag je wel eten en wat niet? Van welke voeding gaat je kindje groeien als een trein? En wat kan je beter mijden? We zetten goed en fout op een rijtje.

De stelregel is eigenlijk heel simpel. Eten voor twee is niet nodig (word je alleen maar dik van), roken en drinken is een absolute NO NO en groente en fruit kun je het beste even afwassen onder de kraan. Voor de rest is het: gezond verstand gebruiken.

GOED

-Volkoren brood. Helpt verstoppingen tegen te gaan (en daar kan je behoorlijk last van krijgen tijdens je zwangerschap!)

-Groenten en fruit.

-Vette vis, zoals zalm en makreel. Schijnt wonderbaarlijke dingen voor je baby te doen! Hou het wel bij 2 porties per week en niet meer.

-Veel vocht. Ook dat helpt weer tegen verstoppingen.

 

FOUT

-Rauwmelkse kazen. Vraag dus altijd even na bij de kaasboer en kijk in de supermarkt op de verpakking. Het goede nieuws: rauwmelkse kazen zijn niet veel te vinden in Nederland en dus kan brie uit de supermarkt geen kwaad (maar check het altijd!)

-Gerookte zalm en gerookte kip.

-Te veel koffie (meer dan 4 koppen per dag.)

-Teveel orgaanvlees, zoals leverworst (maximaal 1 boterham per dag)

-Rauw vlees en rauwe vis. Ook niet medium. Gewoon goed doorbakken, dan is er niks aan de hand.

-Vis met teveel kwik, zoals zwaardvis en haai.

 

Als je meer wilt weten over gezond eten tijdens je zwangerschap, dan heeft het Voedingscentrum daar een goed boekje over uitgegeven.

 

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.