Zwanger en misselijk
Het is vaak het eerste teken dat je zwanger bent: je hebt last van ochtendmisselijkheid. Die term is echter wat misleidend. Veel zwangere vrouwen zijn de hele dag door misselijk of op een ander moment van de dag. De misselijkheid varieert van een weeïg gevoel tot echt overgeven.
Misselijkheid is vaak het eerste teken dat je zwanger bent. Zo’n 80 procent van de zwangere vrouwen is in de eerste periode van de zwangerschap misselijk. De helft daarvan geeft ook over. Dus als je je in die eerste weken beroerd voelt, troost je dan met de gedachte dat je niet alleen bent.
Hoe de term ochtendmisselijkheid in de wereld is gekomen, is onduidelijk. Eén ding staat wel vast: het is niet het goede woord. In welke mate je misselijk bent, hoeveel weken en op welk moment van de dag is erg verschillend. Sommige vrouwen voelen zich de hele dag door wat draaierig in de maag, anderen moeten alleen ‘s ochtends spugen, weer anderen worden in de loop van de dag steeds misselijker. Het kan allemaal.
De ergste vorm van zwangerschapsmisselijkheid is HG: hyperemesis gravidarum. In dat geval is het overgeven zo ernstig, dat het een bedreiging kan vormen voor de baby. Voor vrouwen die hier mee te maken hebben is een steungroep opgericht. Neem daarom contact op met je huisarts of verloskundige als je meerdere keren per dag overgeeft. Er zijn medicijnen die de misselijkheid doen afnemen en niet schadelijk zijn voor je baby.
Is de misselijkheid schadelijk voor mijn baby of zwangerschap?
Nee, het is niet schadelijk. De misselijkheid komt door de zwangerschapshormonen. Het betekent dus vooral dat de hormonenpiek hoog is, wat een goed teken is om een zwangerschap in stand te houden. Ergens is het misselijke gevoel dus een goed teken. Hoe vervelend ook…
Wat kun je doen tegen de misselijkheid?
Vooral drinken is belangrijk en probeer daarnaast, voor zover het gaat, gezond te blijven eten. Als dat niet lukt door de misselijkheid, slik dan een multi-vitamine die bedoelt is voor zwangere vrouwen. Als je vaak overgeeft is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.
Een paar feitjes over het misselijk zijn tijdens de zwangerschap:
- Als je zwanger bent van een tweeling is de kans groter dat je misselijk bent. Je hebt dan meer hormonen in je lichaam.
- Als je normaal gesproken snel autoziek bent, is de kans groter dat je ook tijdens de zwangerschap misselijk bent.
- Als je moe bent of je hebt te weinig gegeten, neemt de misselijkheid toe.
- Men denkt dat de misselijkheid een functie heeft. Op die manier eet je bewuster en mijdt je stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je baby.
Hoe lang duurt de misselijkheid?
Over het algemeen start de misselijkheid rond de 6e week van de zwangerschap. Tussen de 14e en 16e week verdwijnt de misselijkheid over het algemeen.
Tips die helpen tegen de misselijkheid
*Slaap zoveel mogelijk. Hoe uitgeruster je bent, hoe rustiger de maag.
*Drink veel water en thee. Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, versterkt dat het misselijke gevoel.
*Eet vaak kleine beetjes, soort van grazen dus. Begin de dag met een crackertje en blijf de hele dag door kleine beetjes eten. Hou het eten wel licht.
*Sommige zwangeren zweren bij gele vla tegen de misselijkheid.
Reacties op deze pagina
Je moet ingelogd zijn om te posten.