Icon Icon Icon Icon

Zwangerschapkwaaltjes

Dat zwangerschappen gepaard gaan met kwaaltjes, wist je vast al. Maar toch kun je behoorlijk versteld staan wat je zwangere lijf met je in petto heeft. De 9 meest voorkomende klachten en wat je er tegen kunt doen.

1. Jeuk

Jeuk, gek word je er van. Zwangerschapsjeuk is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen. In bijna alle gevallen is de jeuk onschuldig en verdwijnt het na de bevalling. De jeuk ontstaat omdat er door de hormonen een lichte stuwing in de lever plaats vindt. Daardoor komen er bepaalde galstoffen in het bloed terecht. Maar het kan ook betekenen dat je huid simpelweg te droog is.

Probeer de huid goed vet te houden, door veel te smeren. Douche en badder niet te heet, zodat de huid niet verder uitdroogt. Mentholgel geeft wat verlichting tegen de jeuk. Bespreek de klachten hoe dan ook met je verloskundige.

2. Spataderen

Spataderen. Een vervelend gezicht, maar ook erg pijnlijk. De grote boosdoener is het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de wanden van je bloedvaten slap worden en dat het bloed daardoor niet goed terug de benen instroomt.

In het geval van spataderen is voorkomen beter dan genezen, want ze verdwijnen niet altijd na de bevalling. Dus ook al heb je (nog) geen last, let erop dat je de bloedcirculatie in je benen niet afknelt door te veel met de benen over elkaar te zitten. Leg je benen regelmatig even omhoog, zodat het bloed terug kan stromen. Mocht je toch last krijgen van spataderen, dan kan je verloskundige speciale steunkousen voorschrijven. Wisseldouches en beweging stimuleren de doorbloeding en een washandje met ijsblokjes verzacht de pijn.

3. Moe

Moe van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Sommige vrouwen houden er gedurende de hele zwangerschap last van. Vaak komt het omdat slapen moeilijker gaat. Probeer overdag wat van de gemiste nachtrust in te halen, als werk en gezin dat toelaten.

Blijf je last houden van vermoeidheid en heb je geen bloedarmoede, dan kun je wat extra vitaminen slikken. In veel gevallen neemt dit de ergste vermoeidheid weg. En hoe vervelend het ook is, bedenk je dat slaapgebrek gelukkig geen gevolgen voor de baby heeft.

4. Bloedneuzen

Omdat je tijdens je zwangerschap extra bloed aan maakt en omdat je slijmvliezen beter doorbloedt zijn, zul je vaker een bloedneus hebben. Met wat extra vitamine C kun je bloedneuzen voorkomen, ze versterken de vaatwanden. Blijven ze echter aanhouden, dan zit er weinig anders op dan neus dichtknijpen en hoofd achterover houden. Het is gelukkig een onschuldige kwaal.

5. Vaginale afscheiding

Elke vrouw heeft ‘last’ van vaginale afscheiding, maar tijdens je zwangerschap is dat meer dan gebruikelijk. Zolang de afscheiding wit van kleur en helder is, is er niks aan de hand. Als de kleur verandert of als je last krijgt van jeuk, heb je misschien een schimmelinfectie. Dan moet je even naar de huisarts, want een vaginale infectie gaat niet vanzelf over.

6. Seks

Tijdens de zwangerschap is de vagina beter doorbloed, waardoor veel vrouwen sneller opgewonden raken en een orgasme intenser beleven. Als je zwangerschap normaal verloopt, is er geen reden om je in te houden. De baby zit namelijk goed beschermd in de vliezen en het vruchtwater en bovendien is de baarmoeder afgesloten door een slijmprop.

Als je een gecompliceerde zwangerschap hebt, moet je wel voorzichtig zijn. Je kan het beste niet met elkaar vrijen bij een voorliggende placenta. Ook als de vliezen gebroken zijn, als je last krijgt van bloedingen tijdens het vrijen of bij een dreigende miskraam of vroeggeboorte moet je voorzichtig zijn. En heb je helemaal geen behoefte aan lichamelijk contact? Maak je geen zorgen. Vermoeidheid en hormonen kunnen de lust behoorlijk wegnemen.

7. Nachtmerries

Tijdens je zwangerschap kan je behoorlijk heftig dromen. Dat is niet zo raar ook, want er verandert een hoop in je leven. Onbewuste spanningen en gedachten uiten zich in je droom. Hoe verontrustend dit soort dromen ook kunnen zijn, neem ze vooral niet te serieus en praat erover.

8. Woedeaanvallen

Door de zwangerschapshormonen vliegen je emoties alle kanten op. Maar ook door de lichamelijke ongemakken kan je sneller geïrriteerd reageren.Vitaminepillen en dan met name B12 kunnen er voor zorgen dat de stemmingswisselingen wat afnemen. Let er wel op dat je preparaten slikt die speciaal voor zwangere vrouwen bedoeld zijn en overleg altijd met je verloskundige. Een troost: na de bevalling sta je weer een stuk stabieler in het leven.

9. Verstopping

Verstoppingen komen veel voor. Ook hier is het hormoon progesteron weer de schuldige. Het hormoon verslapt de spieren in je darmwand, waardoor je moeilijker naar de wc gaat. Het kan zelfs pijn doen.

Wat helpt tegen verstoppingen is het eten van veel vezels, zoals pruimen, ontbijtkoek en bruin brood. Daarnaast moet je veel drinken. In de meeste gevallen verdwijnen de problemen dan vanzelf. Heb je toch aambeien gekregen? Gebruik dan zo min mogelijk wc-papier, maar spoel met koud water. Bij de apotheek en drogist zijn verschillende zalfjes tegen aambeien te koop, die je prima kunt gebruiken.

 



Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.