Zwangerschapstesten
Benieuwd of je zwanger bent? Een zwangerschapstest geeft je snel het juiste antwoord. Als de test namelijk zegt dat je zwanger bent, dan is dat ook zo.
Een zwangerschapstest is eigenlijk een simpele urinetest. De test reageert op het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Dit hormoon maakt je lichaam aan, zodra de innesteling heeft plaatsgevonden. Omdat dit hormoon alleen in het lichaam van zwangere vrouwen voorkomt, is er nauwelijks twijfel mogelijk als de test positief is.
Er is een maar… Zwangerschapstesten zijn voor bijna 100 procent betrouwbaar, maar in uitzonderlijke gevallen is de test vals positief. Je test dan positief, maar bent niet zwanger. Dat kan komen door het slikken van hormonen, bijvoorbeeld bij een vruchtbaarheidsbehandeling. Maar er kan ook sprake zijn van aankomende miskraam of bent recent bevallen.
Hoe gebruik je een zwangerschapstest?
Een zwangerschapstest kun je gewoon zelf thuis doen. Als je een zwangerschapstest gebruikt, lees dan vooraf goed de instructies. Niet alle testen werken op dezelfde manier. Bovendien is een test alleen betrouwbaar als hij op de juiste wijze is uitgevoerd.
Bij de meeste testen moet je over het staafje heen plassen. Bij andere testen zet je het staafje in een bekertje met urine of werk je met een pipetje. Een controlestreepje geeft aan of de test goed is uitgevoerd. En dan begint het grote wachten… Binnen 3 tot 5 minuten zegt de test of je zwanger bent of niet. Dat lijkt kort, maar duurt voor je gevoel eeuwen!
Wanneer kun je testen?
Na de innesteling van de vrucht maakt je lichaam het hormoon hCG aan. De eerste weken gaat dat rap: het aantal verdubbelt elke 2 a 3 dagen. Dit gaat door tot de 10e week, daarna blijft het aantal gelijk tot de bevalling. Vanaf de dag dat je ongesteld moet worden is er voldoende hCG aanwezig voor een positieve test. Dit is dan ook het beste moment om te testen. Test je eerder dan bestaat de kans dat de uitslag negatief is. Er is dan nog niet voldoende hCG in je lichaam aanwezig.
Er zijn ook extra gevoelige testen te koop. Deze kunnen al vier dagen vóór de verwachte menstruatie een betrouwbare uitslag geven. Er zit echter een nadeel aan vroeg testen. Zo’n 60 procent van de bevruchtingen eindigt in een vroegtijdige miskraam. Je test dan positief, maar wordt een aantal dagen later alsnog ongesteld.
Welke testen zijn er?
Zwangerschapstesten kun je kopen bij de apotheek, drogist of op internet. Je zult zien dat er veel verschillende merken te koop zijn. Allemaal werken ze op basis van een urinetest. In uitzonderlijke gevallen wordt er in het ziekenhuis door middel van een bloedtest gekeken of je zwanger bent. Ook dan wordt het hormoon hCG opgespoord.
Reacties op deze pagina
Je moet ingelogd zijn om te posten.