Icon Icon Icon Icon

Eerste symptomen zwangerschap

Ben je zwanger: ja of nee? Voor je gevoel duurt het eeuwen voordat je eindelijk kunt gaan testen. Maar al vanaf het eerste moment dat je zwanger bent geeft je lichaam zwangerschapsverschijnselen af: er groeit een baby in je buik. Daarom de de meest prille symptomen die vertellen dat je zwanger bent op een rij. Signalen die je niet mag missen!

1. Je borsten veranderen

Zodra je zwanger bent veranderen je borsten. Ze worden gevoeliger, zwellen op (in de komende maanden zelfs tot gigantische proporties!), de aderen worden beter zichtbaar, kunnen jeuken… Zelfs je tepels kunnen donkerder worden. Kortom, je borsten vertellen dat je zwanger bent! Dank je wel oestrogeen, want dat is het stofje dat er voor zorgt dat alles in je lijf verandert nu je zwanger bent.

2. Bloedverlies

Als de eicel een plekje zoekt in de baarmoeder (zich innestelen) kan dat gepaard gaan met wat bloedverlies. Vaak is dat rond de 9e dag dat je zwanger geworden bent, dus dat je met elkaar gevreeën hebt. Je kunt het verwarren met de eerste tekenen van je menstruatie, maar vaak is de hoeveelheid bloed stukken minder. Wel kan het alle kleuren hebben: van lichtroze tot donkerrood/bruin.

3. Buikpijn

Vanaf het moment dat je zwanger bent gaat je baarmoeder groeien. Van een klein stoofpeertje tot formaat strandbal. En dat voel je. Vanaf dag 1. Het voelt aan als een soort van lichte menstruatiepijn.

4. Vaker plassen

We zeiden het al: je baarmoeder groeit. Dat zorgt niet alleen voor pijn in je buik, maar het betekent ook dat je vaker naar de wc moet. Je baarmoeder drukt namelijk op je blaas. Daarna neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe als je zwanger bent. Daardoor moeten je nieren harder werken en die afvalstoffen moeten worden afgevoerd. Inderdaad… via de wc.

5. Humeur

Met dank aan de zwangerschapshormonen vliegt je humeur alle kanten op. Letterlijk, van boos naar uitgelaten, naar verdrietig tot brullen van het lachen. Geloof me, Jekyll en Hyde is er niks bij.

6. Moe

Doodmoe terwijl je goed geslapen hebt? Na het uit- en bijslapen nog steeds ontzettend moe? Dat kan best van de zwangerschapshormonen komen. Dit keer is het ‘t stofje progesteron. Maar natuurlijk is er meer. Vooral de eerste weken verandert er gigantisch veel in je lijf nu je zwanger bent, geen wonder dat je moe bent!

7. Gekke trek

Geen trek, alleen maar fruit lusten, je lievelingseten wat opeens niet meer smaakt… Zodra je zwanger bent verandert je smaak totaal. Geen trek, vreetbuien, vreemde eetgewoonten: het kan allemaal en hoort er allemaal bij.

Benieuwd of je echt zwanger bent? Vanaf week 5 kun je testen, sommige gevoelige testen geven al in week 4 een  betrouwbaar resultaat. Vanaf dat moment kun je ook last krijgen van ochtendmisselijkheid, bij de meeste vrouwen begint dat echter rond de 6e week van de zwangerschap.

 

 Reacties op deze pagina

Je moet ingelogd zijn om te posten.